FPT åpner dørene:

Sterk norsk interesse for FPT

FPTs årlige “Åpent hus” tiltrekker kunder og presse fra hele verden. I løpet av en uke samler den italienske maskinprodusenten et par tusen besøkende i sine fabrikklokaler. Interessen fra norske kunder er stor også i år.

FPT presenterer i år sin nye maskinserie Castel Terus. Dette horisontale maskineringssenteret får man med pallettsystem og 300 verktøy. - Dette er en maskinløsning som passer det norske markedet, uttaler Idar Tiller, daglig leder i Exel Machines AS.

FPT presenterer i år sin nye maskinserie Castel Terus. Dette horisontale maskineringssenteret får man med pallettsystem og 300 verktøy. - Dette er en maskinløsning som passer det norske markedet, uttaler Idar Tiller, daglig leder i Exel Machines AS. Foto: Joppe Næss Christensen

Publisert Oppdatert
Som FPT-kunde kan du få alt etter eget ønske. Slik er det også med hoder. Hodet på bildet er kundespesifisert.

Som FPT-kunde kan du få alt etter eget ønske. Slik er det også med hoder. Hodet på bildet er kundespesifisert. Foto: Joppe Næss Christensen

FPT er en moderne virksomhet som opererer etter ISO 9001-standard og praktiserer Lean på et høyt nivå.

FPT er en moderne virksomhet som opererer etter ISO 9001-standard og praktiserer Lean på et høyt nivå. Foto: FPT

Lamborghinien på bildet har komponenter fremstilt med to FPT Dinomax-maskiner utstyrt med ti paletter.

Lamborghinien på bildet har komponenter fremstilt med to FPT Dinomax-maskiner utstyrt med ti paletter. Foto: Joppe Næss Christensen

Det virker som det er noe magisk ved FPT. Sier man navnet til den italienske maskinprodusenten vekkes interessen fra maskininteresserte umiddelbart. Det er som å si Ferrari, nesten, men blant fagfolk er FPT Industrie S.p.A. anerkjent og beundret. Hvorfor er det slik?

Sterk norsk interesse

For å få svar på spørsmålet er det enkleste å spørre kundene, brukerne av FPT-maskiner, og med på turen til Nord-Italia var også en gruppe norske kunder.

"Det virker, lite problemer, god service, pålitelig og holdbar" er ord som kommer til overflaten. Men, det kan man jo si om mange andre produsenter også?

Da kommer beskrivelser som; "høy kvalitet, ekstrem presisjon, gjennomført, godt dimensjonert og imponerende".

Jeg rusler rundt med de norske kundene og blir stiv i nakken av å betrakte disse enorme maskinene. Kundene får et litt fjernt blikk, akkurat som man kan se når bilinteresserte beundrer en flott sportsbil. Forskjellen er bare at blikket på FPT-maskinene gir visjoner om problemløsning, inntjening og markedsmuligheter. Og, det er her den norske interessen først og fremt ligger.

Kvalitet hele veien

Det er gjerne kunder innen olje & gass sektoren, samt maritim bransje, som finner veien til FPT. Det snakkes om større komponenter og økende kvalitetskrav. FPT har fått et godt rykte, hvorfor det?

- Som maskinforhandler må jeg bare si at det ligger så mye kvalitet i veggene her. Bedriften har holdt på i 45 år og tar ingen snarveier. Bli med her så skal jeg vise deg, sier Idar Tiller, daglig leder i Exel Machines AS, og går over til lagerhallen i bygget ved siden av fabrikklokalene.

- Her inne finner du alle reservedeler til samtlige maskinmodeller FPT produserer. Dette er et helt separat delelager for kundenes maskiner og holdes adskilt fra delelageret til produksjon av maskinene. Årsaken er at reservedeler til solgte maskiner skal ha egen prioritet slik at kundene kan få reservedeler over natten. Se på hva som ligger her, blant annet mere enn 25 byttehoder, det er bare kvalitetsprodukter i en FPT. Det spares ikke på kvalitet noen steder, til og med maskinskoene er laget i Italia, ikke i et lavkostland. Det er kanskje noe av det beste ved FPT - at man kan stole på produktene og på serviceapparatet. Det er gull verd for en maskinforhandler, og det kommer kundene til gode. Så er det slik, at kvalitet over tid blir høyt skattet, og i et lite land som Norge sprer nyhetene seg fort, folk snakker om maskinene. Det som kjennetegner en norsk kunde er at han gjerne kommer tilbake og kjøper enda en FPT når han først har en fra før. Det er det beste kvalitetsstempelet, forteller Tiller.

Skreddersydd

FPT kundetilpasser hver eneste maskin. Man kjøper en maskinmodell, men den spekkes av hver kunde ned til minste detalj. Derfor tar det noen måneder før man får maskinen man har bestilt.

- Når maskinen er ferdig kjøres omfattende tester, gjerne med kundens produkt, før kunden godkjenner maskinen. Her kan du se en FPT Spirit 400. Den er utstyrt med et magasin med 400 verktøy. Dessuten har den automatisk hodeskifte, det er tilvalg. Hvert enkelt av de fire hodene denne maskinen kan utrustes med kan også spesialtilpasses kundebehov. Det ser du eksempel på her, forklarer Tiller mens han peker på et stort hode som står utstilt for anledningen.

- Du kan også få hoder som kan utføre friksjonssveising, og da snakker vi om fleksibel produksjon!

Ny maskinserie

Innimellom de mange og store maskinene, omtrent midt i fabrikken, finner vi et skilt der det står Nyhet! FPT presenterer her sin nye maskinserie Castel Terus. Dette horisontale maskineringssenteret får man med pallettsystem og opp til 300 verktøy. Maskinen egner seg til flyindustri, fremstilling av støpeverktøy og annen industri som krever høy presisjon og høy produksjonstakt. Automasjonsgraden begrenses bare til kundens fantasi og lommebok. Maskinen kan leveres med heldeksling om ønskelig.

- Dette er en maskin som passer det norske markedet. Den kan bearbeide emner fra 2100x1500x2000mm til 5000x3000x2500mm. Motorstørrelse fra 34 til 49 kW. Her kan du velge og vrake i fleksible løsninger. Kontakt meg så kan vi diskutere detaljene inviterer Idar Tiller.

For mer informasjon besøk: www.exelmachines.no eller www.fptindustrie.com

Et bilde forklarer bedre enn ord størrelsesforholdet mellom menneske og maskin. Idar Tiller står ved siden av FPT Spirit 400. Maskinen bearbeider 6 x 22 meter store emner, har to rundbord for pendelmaskinering og har automatisk hodeveksler. Kan veksle mellom fire hoder, og et skifte tar to minutter. Maskinen kan utrustes med 400 verktøy.

Et bilde forklarer bedre enn ord størrelsesforholdet mellom menneske og maskin. Idar Tiller står ved siden av FPT Spirit 400. Maskinen bearbeider 6 x 22 meter store emner, har to rundbord for pendelmaskinering og har automatisk hodeveksler. Kan veksle mellom fire hoder, og et skifte tar to minutter. Maskinen kan utrustes med 400 verktøy. Foto: Joppe Næss Christensen