Bli en "hacker" du også:

Sugru er vidundermiddelet for alle!

Ta det ut av pakken, form det med hendene og la det herde over natten, vips har du reparert eller laget et nytt produkt! Det heter Sugru og har på kort tid slått til de grader an over hele verden. Les og se hvordan du kan ”hacke” med Sugru!

Sugru er lett å forme. Herder på et døgn i romtemperatur. Foto: Sugru

Sugru er lett å forme. Herder på et døgn i romtemperatur. Foto: Sugru

Publisert Oppdatert
Jane Ní Dhulchaointigh og hennes team har skapt en silikonelastomer som var formbar, selvklebende og selvherdende. Foto: Sugru

Jane Ní Dhulchaointigh og hennes team har skapt en silikonelastomer som var formbar, selvklebende og selvherdende. Foto: Sugru

Sugru leveres i porsjonsposer og kommer i et utvalg av farger.

Sugru leveres i porsjonsposer og kommer i et utvalg av farger.

Ostehøvel til besvær.

Ostehøvel til besvær.

Ostehøvel reparert og med fornyet design som tåler oppvaskmaskin.

Ostehøvel reparert og med fornyet design som tåler oppvaskmaskin.

Ideen til Sugru ble utviklet av Jane Ni Dhulchaointigh fra Kilkenny, Irland. Ni Dhulchaointigh studerte produktdesign som en post-graduate forskningsstudent ved Royal College of Art hvor hun unnfanget ideen til stoffet (Sugru) i 2003 mens hun brukte blandinger av standard silikontetningsmidler og sagflis i sitt arbeid.

Lett for alle å reparere

Etter å ha mottatt tilskudd til virksomheten arbeidet Ni Dhulchaointigh med pensjonerte forskere fra Dow Corning og en silikonekspert, over en syv års periode, på materialavdelingen ved Queen Mary University of London for å utvikle en silikonelastomer som var formbar, selvklebende og selvherdende. Hennes mål var å gjøre det "enkelt og rimelig å reparere, forbedre eller tilpasse ting de allerede eier".

Kan det virke?

Jane Ní Dhulchaointigh har sammen med sitt entusiastiske team av medarbeidere og samarbeidspartnere klart å skape et utrolig enkelt, men samtidig så bredt anvendelig, produkt som hvem som helt kan benytte.

I undertegnedes lille testforsøk benyttet jeg en standard ostehøvel med sprukket skaft. Skaftet ble forsøkt reparert med ulike limtyper, også tokomponent, som alltid viste seg å sprekke opp når høvelen ble vasket i maskin.

Slik gikk jeg frem

Først fant jeg frem til den fargen jeg ville ha på skaftet (Sugru er pakket i små poser med tydelig merking av fargen på posen). Deretter åpnet jeg pakken og tok Sugru i hendene for å kjenne på konsistensen. Presset litt av massen inn i treskaftet og festet høvelen til skaftet. Deretter begynte jeg å massere Sugru rundt treskaftet til hele skaftet var dekket, pluss litt innpå metallet på høvelen slik at det tettet godt mot treverket. Jeg fortsatte med å forme massen til jeg var fornøyd med den litt ruglete overflaten jeg ønsket. Jeg kunne ha benyttet vann og såpe til å skape en glatt overflate eller laget et mønster fra et grovt teppe eller liknende, men jeg ville se hvordan resultatet ble med kun fingermassasje.

Resultatet

Informasjonen om Sugru er særdeles god, både på emballasje og ikke minst på den omfattende weben (www.sugru.com). Derfor hadde jeg på forhånd lest at man kan ha høye forventninger til resultatet, for Sugru virker! Ja, til tross for mine fingermerker og ujevnheter på det nye skaftet så har jeg fått en ny ostehøvel! Skaftet har en silikonfølelse og etter mange vask i maskin er det ikke noe som tyder på at det er noen svakheter ved produktet. I så måte kan jeg gå god for Sugru som reparasjonsmiddel.

Eget brukersamfunn

Leser man på selskapets web får man hundrevis av eksempler som brukere har lagt ut med bilder og beskrivelser. Det er imponerende hvor kreative enkelte, det vil si mange enkeltmennesker, kan være med dette som man nærmest kan kalle herdende plastelinasilikon. Det er et eget brukersamfunn a-la sosiale medier der folk utveksler ideer og viser frem sine arbeider. Med det har Jane Ní Dhulchaointigh gjennom Sugru gjort det mulig for folk flest å reparere, forbedre eller skape nye produkter på en enkel og rimelig måte.

For de profesjonelle

På samme måte som folk flest får profesjonelle tilgang til et prototypeverktøy som, på kort tid og med enkle midler, kan være et hjelpemiddel å ty til før man går i gang med mer komplekse og fordyrende teknikker. En fordel er at Sugru kommer i en rekke ulike farger, at det kan formes med hendene, eller verktøy, og at investeringskostnaden ligger på et par tikroner om du ikke skal ha store mengder.

Søker forhandlere i Norge

Sugru er på jakt etter norske samarbeidspartnere, både for forbrukermarkedet og det profesjonelle markedet.

- Vi er i dialog med en større aktør i Norge, men ønsker å komme i kontakt med potensielle forhandlere over hele landet, understreker Halvard Bagøien i Scandinavian Distribution AS. Interesserte kan kontakte ham på: [email protected] eller tel. 4629 9000.

Fakta:

Sugru tåler temperaturer fra -60 til +180C grader. Når du tar Sugru ut av pakken har du 30 minutter til å forme det. Etter et døgn i romtemperatur er materialet herdet. I herdet form er Sugru fast, litt myk og silikon/gummiaktig. Stoffet er formbart, selvklebende og selvherdende.

Benytt Sugru til å reparere eller forsterke kabler. Foto: Sugru

Benytt Sugru til å reparere eller forsterke kabler. Foto: Sugru