Tungaloy keramiske skjær for bearbeiding av seigjern

Keramiske skjær blir i større grad nå enn tidligere brukt for å fjerne mest mulig materiale på kortest mulig tid, men for at man skal få ut denne "effekten" må arbeidstemperaturen i kontaktområdet mot arbeidstykke ligge rundt 850-1000 grader Celsius.

Publisert Oppdatert

Det forutsetter at maskinen har godt avsug og er tett, siden temperaturen på sponet kan komme opp i 1200 grader. For å kunne oppnå denne temperaturen så må hastigheten økes.

Med og uten kjølevæske

- Vi har flere kunder som bruker Tungaloys keramiske skjær FX105 i Norge til både fresing og dreiing. Tungaloys keramiske skjær har like lang, om ikke lengre standtid enn et hardmetall skjær for støpejern og stort sett det samme som et hardmetall skjær, melder Arnfinn Horne hos den norske leverandøren SAPEG Tools as, og fortsetter:

- Tungaloy FX105 er laget av Si3 N4 silikonnitrid. Silikonnitrid har en meget stor hardhet selv ved sterk varme, og leder også varme mye bedre enn tradisjonell keramikk som f.eks. Al2O3 typer. Si3 N4 silikonnitrid keramikk er også mye sterkere enn Al2O3 typer, og kan kjøres både med og uten kjølevæske.

Ikke stram for hardt!

Under maskinering av seigjern så skjer det en kjemisk reaksjon mellom seigjernet og silikonnitrid-materialet som produserer et tynt beskyttende belegg som øker levetiden på skjæret dramatisk. Gråjern har ikke den samme kjemiske sammensetningen og på dette materialet får man derfor ikke den samme kjemiske reaksjonen og dermed ikke den beskyttende/smørende effekten. Derfor er FX105 ikke effektivt på gråjern.

Feilsituasjoner: Den mest vanlige feilen som kan oppstå er avskalling på toppen av den keramiske platen. Hvis du ser dette er det 99 prosent sannsynlighet for at du har strammet skruen som holder skjæret på plass for hardt. Husk at dette er keramikk, ikke hardmetall! FX105 tåler maks 14Nm, anbefalt stramming er 6Nm. Hvis dette ikke løser problemet må du bruke en spesialholder fra Tungaloy, som også passer tykkere plater.

Riktig temperatur avgjørende

Eksempel fra kunde på dreiing: GJS500-7 med Tungaloy FX105 ISO skjær VC=800 m/min f=0.35mm/omdr og ap=2-3mm, uten kjølevæske. Standtid: Som et hardmetall skjær.

- Vi prøvde først på 600 m/min men det gikk ikke, så økte vi til 700 m/min og det gikk heller ikke. Så økte vi til 800 m/min og da virket det perfekt. Dette viser hvor viktig temperaturen i kontaktområdet er for at det keramiske skjæret skal fungere optimalt, kommenterer Arnfinn Horne.

Eksempel fra kunde på fresing: GJS500-10 med Tungaloy FX105: VC=500 m/min fz=0.35mm pr. tann og ap=4mm.

Tungaloy FX105 finnes i følgende ISO utforming: CNMA uten sponbryter, CNMA med Wiper, CNGA uten sponbryter, DNGA, SNMA, SNGA og TNMA.

For mer informasjon besøk: gå til webside