IKM Maskinering om størrelse

Vi tenker stort!

Mens oljeindustrien stadig bygger større konstruksjoner gjøres det store investeringer hos leverandørbedriftene. IKM Maskinering AS på Tau satser på store formater og siste tilskudd på maskinfronten kommer fra Italia.

Stor maskin håndterer store komponenter.

Stor maskin håndterer store komponenter. Foto: IKM Maskinering

Publisert Oppdatert
Sven Helge Øyen er godt fornøyd med den nye maskinen.

Sven Helge Øyen er godt fornøyd med den nye maskinen.

Omfattende arbeid for å lage fundamentet til den nye Lazzati-maskinen. 600 kubikkmeter betong og 15 tonn armeringsjern gikk med.

Omfattende arbeid for å lage fundamentet til den nye Lazzati-maskinen. 600 kubikkmeter betong og 15 tonn armeringsjern gikk med. Foto: IKM Maskinering

IKM Maskinering AS tilbyr alt fra konstruksjon og prosjektering til maskinering, cladding, sveising og montering. Bedriften har tre avdelinger, en i Fyresdal, på Sola og hovedkontor på Tau. Det er ved sistnevnte at Maskinregisteret er på besøk. Hovedsakelig er kundene innen oljesektoren, men bedriften betjener kunder fra flere sektorer.

Liker utfordringer

IKM Maskinering AS avd. Tau har moderne freseutstyr og kan kjøre deler på 30-40 tonn i sitt verksted. Her finnes også flere maskiner som er i mindre størrelser. Felles er at det kan freses i opptil syv akser i samme oppspenning.

Nå har bedriften investert i et stort borverk fra italienske Lazzati.

- Vi liker utfordringer, så vi gjør investeringer for fremtidige oppdrag basert på lang erfaring. Nå er trenden at komponentene blir større og vi skal være en aktør som kan store deler, uttaler Torger Salte, daglig leder hos IKM Maskinering AS.

Lazzati HB2M Ram Milling heter den nye maskinen, som kommer fra en liten familiebedrift kjent for å lage kraftige maskiner. Arbeidsområdet er: X 14.000mm x Y 4.000mm x Z 1.500mm med automatisk universalhode 1 x 1 grad.

- Vi fikk referanser på denne maskinen, og vet at PR Maskin er god på service, så vi var sikre i vårt valg da vi bestemte oss for Lazzati. Maskinen er meget fleksibel, noe som må være et poeng når vi først satser på en såpass stor maskin, sier Salte.

Solid fundament!

For best håndtering av emner og deler senket man maskinen ned i gulvet. Det er ikke bare praktisk for inn og utlasting, men også for operatøren som skal jobbe med oppspenningen, som nå får en bedre arbeidshøyde.

Selve forberedelsene til fundamentet var et stort prosjekt, der 600m3 masse ble grav ut og erstattet med betong og 15 tonn armeringsjern.

- Det enorme fundamentet skyldes delvis at man har et steinbrudd som nærmeste nabo, men med tanke på den nye maskinens arbeidsområde på 4 meter i høyden og 14 meter i lengden, er det greit å være godt forberedt, forteller Alf Egil Rørheim, produksjonsleder hos IKM på Tau.

- Det som vi har latt oss imponere av er at maskinen bare går og går. Fra den ble ferdig installert har vi ikke hatt problemer. Det er et godt tegn, legger han til.

Større krav til presisjon

Med store komponenter øker naturligvis kravene til presisjon, og kvalitetskontroll er et nøkkelord hos IKM Maskinering. Bedriften er NS-EN-ISO 9001-2008, ISO-3834-2, OHSAS 18001:2007 og Achilles/Sellicha godkjent. For måling av deler benyttes blant annet et Metronor målesystem.

- Vårt mobile og fleksible 3D-måleutstyr brukes både internt og ute hos kunde. Her kan vi måle alt fra små deler til hele verkstedhaller. Som du forstår tenker vi stort, og det er vi overbevist at kundene vet å sette pris på, konkluderer Alf Egil Rørheim.

For mer informasjon besøk: www.ikm.no eller www.prmaskin.no

Fra venstre; produksjonsleder Alf Egil Rørheim, formann Geir Børge Hansen, Per Røsand fra PR Maskin og Sven Helge Øyen, maskinoperatør.

Fra venstre; produksjonsleder Alf Egil Rørheim, formann Geir Børge Hansen, Per Røsand fra PR Maskin og Sven Helge Øyen, maskinoperatør.