Adskilt fra barna etter steinras

Publisert Oppdatert

Et ras på riksveg 720 i Verrabotn gjorde at Jon Ole Dolmseth og Sylvia Nyvold måtte kjøre nesten 12 mil rundt Trondheimsfjorden for å komme hjem til barna i Follafoss, skriver Trønder- Avisa.

Bare minutter før samboerparet skulle ta turen hjem fra jobb i går raste store steinmasser ut på riksvegen. Uhellet skjedde like før kl. 15.00 i forbindelse med sprengningsarbeid ved Rautindkammen, der det foregår vegarbeid. Vanskelige grunnforhold i fjellet gjør at vegen verken blir ryddet eller åpnet før området er kontrollert av spesialister.

Lang omvei

Raset førte til at det som vanligvis er i underkant av en halvtimes kjøretur på veg hjem ble to og en halv time lenger for paret Nyvold/Dolmseth.

- Vi kjørte hver for oss, siden vi starter på jobben med en halvtimes mellomrom. Jeg var akkurat på tur hjem til Follafoss for å hente ungene i barnehagen, sier Jon Ole Dolmseth.

Da han merket at vegen var stengt måtte han kjøre over Meltingen til Mosvik, innom Inderøy og Steinkjer, via Beitstad og Malm til Follafoss. Hele vegen rundt den innerste delen av Trondheimsfjorden.

Kan bli stengt til helga

Det ser nå ut til at beboerne i området må belage seg på alternative løsninger utover uka.

- Vi skal ha geolog på stedet tirsdag, og før det er det lite vi kan si om når vegen igjen blir åpnet, sier byggeleder Dagfinn Lie ved Statens vegvesen.

I beste fall åpnes vegen allerede i dag. Men Lie har fått tilbakemelding, fra entreprenøren som jobbet på stedet, om at det kan være aktuelt å sette inn noen bolter i fjellet.

- Hvis dette stemmer, og boltene er lett tilgjengelige, kan vegen neppe åpnes før tidligst til helga, sier Lie.

Fram til da må trafikken gå via Skarnsundet eller over Selavegen om Åfjord. Langs riksveg 720 som nå er stengt går det normalt mye tungtransport.

Ikke overrasket

Hvis vegen blir stengt i flere dager vil det medføre problemer for Dolmseth og Nyvold, som begge jobber på fabrikken i Verrabotn. De har to små barn som skal til barnehage. Det å kjøre de og hente de kan være problematisk hvis de må bruke alternative reiseruter.

- Jeg har fått tilbud av en kollega på den «andre siden» om å låne båten hans, forteller Jon Ole Dolmseth.

Det er ikke aktuelt å komme seg forbi stedet til fots. Like nedenfor rasstedet ligger sjøen, og ovenfor er det høye fjellkanter, som foreløpig ikke er rassikret.

Hvis samboerparet skal få tidsplanen til å gå opp anslår de at de må kutte omtrent to timer av arbeidsdagen. Det gjør dem irritert.

- Det kommer ikke som noen bombe at det raser her. Jeg synes det er rart at vi må vente på geolog til neste dag. De bør sitte vakt, sier Dolmseth.

Hans samboer forteller at det til stadighet går mindre ras langs vegen mellom Verrabotn og Follafoss.