Årets julegave

Det er ikke uvanlig med bøker under juletreet, men et skikkelig lastebilleksikon er ikke vanlig å få i presangen. Nå har Asbjørn Rolseth lansert del to av sitt lastebilleksikon – en praktbok for tungbilfolket, akkurat i tide for julehandelen.

bok lastebilbok lastebiler i norge

bok lastebilbok lastebiler i norge

Publisert Oppdatert

Asbjørn Rolseth bør være et velkjent navn for de fleste med veterane bilinteresser, enten det gjelder artikler eller bøker, blant annet er han fast bidragsyter til Norsk Motorveteran, som utgis av vårt forlag. For to år siden ga han ut "Norsk Lastebilleksikon - Bind I, Lastebiler i Norge 1900 - 1940", en praktbok som hadde omtale av 94 merker, samt oversikt over ytterligere 112 andre merker. Nå er Asbjørn på plass med oppfølgeren "Norsk Lastebilleksikon - Bind II, Lastebiler i Norge 1940 - 1990". Det forundrer oss om ikke denne boka blir enda mer populær enn forgjengeren. Vi har liksom litt lettere for å identifisere oss med kjøretøyer fra tiden etter krigen og fram til 90-tallet.

Vi har ikke fått finlest den nyeste boka til Asbjørn ennå, over 340 sider fullspekket med detaljer om det vi liker best, nemlig lastebiler, tar tid. Allikevel har vi fått såpass innsikt i jobben som her er nedlagt at vi er imponert - meget imponert!

At dette ikke bare er en godbok for nostalgikere som undertegnede, er helt klart. Her er det også mye å lære for den lastebilinteresserte. Ikke minst hvor mange underlige lastebiler som ble importert til Norge (118 merker er omtalt i boka). Visste du for eksempel at amerikanske Autocar har hatt norsk importør, eller at tsjekkiske Praga ble importert av Lastebileiernes Andelslag, Oslo, uten spesiell suksess? Har du hørt om lastebilmodeller som Einheits-Diesel, Latil, Vomag eller Corbitt? Ikke det? Da kan du lære mer om disse og mange, mange andre i Norsk Lastebilleksikon Bind II.

Det som gjør det ekstra artig å lese Asbjørns nye bok er alle billedillustrasjonene, for det meste av norske biler, ispedd en dose med herlige gamle lastebilannonser der selvskrytfaktoren til tider er meget høy. Hør bare hva Magirus-importør William Knudsen AS skrev i sin annonse i 1951: "Kombinasjonen Magiruz Deutz betyr teknisk overlegenhet, enestående styrke, fremragende økonomi". I tillegg til alle raritetene vier boka selvsagt større plass til de viktigere merkene i Norge, og at merker som Volvo og Scania har fått bred omtale er derfor ikke noen bombe.

Dette bør være en sikker vinner under juletreet til den tungbilinteresserte. "Norsk Lastebilleksikon - Bind II, Lastebiler i Norge 1940 - 1990" av Asbjørn Rolseth koster under 500-lappen og har ISBN-nummer: 978-82-91062-11-2. Utgiver er Bilforlaget AS.