Bilde

Samme sted, samme bil - men med 85 års mellomrom. © AB Volvo.

Samme bil, samme sted - men 85 år senere

null
Samme sted, samme bil - men med 85 års mellomrom. © AB Volvo.

Den 14. april 1927 rullet den første serieproduserte Volvobilen ut fra Lundbyfabrikken i Gøteborg. 85 år senere er Volvokonsernet en av verdens største produsenter av kommersielle kjøretøy, og Volvo Personbiler nærmer seg 500 000 solgte biler per år.

Klokka var 10 om morgenen den 14. april 1927 når salgssjef Hilmer Johansson kjørte den første serieproduserte ØV4en ut gjennom fabrikkporten i Lundby, Gøteborg.

85 år senere kjører den samme bilmodellen gjennom den samme porten for å feire Volvos fødselsdag. Bak rattet sitter Stefan Jacoby, adm. dir. for Volvo Personbiler, og Olof Persson, adm. dir. og konsernsjef for Volvo konsernet

- Det er en fantastisk bil, men man kan vel konstatere at det har skjedd en del på 85 år, sier Stefan Jacoby, som nylig hadde premierevisning på den nye V40en på bilutstillingen i Genève.

Volvokonsernet og Volvo Personbiler er to selskap med en lang historie. Men det tidligere felles selskapet begynte som et høyst usikkert prosjekt da Volvos gründere Assar Gabrielsson og Gustaf Larson manglet direkte erfaring fra bilbransjen. Det første produksjonsåret ga et salg på beskjedne 300 biler. Året etter skjøt imidlertid butikken fart for alvor, da selskapet også satte i gang produksjon av lastebiler og busser. Allerede da innså Volvo at nøkkelen til framgang lå i eksport.

-Våre røtter er fortsatt veldig viktige. I dag arbeider 30 000 av Volvokonsernets ca 120 000 medarbeidere i Sverige, men 95 % av vårt salg skjer utenlands», sier Olof Persson. Tilsvarende tall for Volvo Personbiler er 14 500 medarbeidere i Sverige av totalt 21 500 globalt. 87 % av alle personbiler selges til utlandet.

I 1999 solgte Volvokonsernet personbilvirksomheten. Siden den gang har begge selskapene fortsatt å ekspandere i hver sin retning. Volvo Personbiler regnes i dag å tilhøre premiumsegmentet og solgte i 2011 ca. 450 000 biler i 120 land, med USA som det største enkeltmarkedet.

Volvokonsernet produserer lastebiler under varemerkene Volvo, Renault Trucks, Mack og UD Trucks, samt busser, anleggsmaskiner, motorer og drivverk for maritime og industrielle formål, og komponenter til flymotorer. Med en omsetning på 310 milliarder kroner er Volvokonsernet verdens nest største produsent av tunge lastebiler og Sveriges største bedrift. Konsernet har produksjon i 20 land og salg i 190.

Siste fra tungt.no

alt

Duppen er over

Tønsberg-firmaet fikk merke en skikkelig vinterdupp i markedet, men nå våres det.

Les mer

Konferanse om konkurranse og arbeidsforhold

Hva må til for at europeiske land skal få en mer effektiv og samordnet regulering og kontroll innenfor transportsektoren? Politikere fra hele Europa møtes onsdag.

Les mer

Med slagside på E6 nordover

- Jeg tror ikke mottakerne av godset ville møtt dette vogntoget i en sving. Uten ADR-skilting, med tre tonn mer vekt på den ene siden og dårlig sikring, ble denne karen stoppet på E6 etter flere tips til politiet.

Les mer

Denne siden er en del av tungt.no

tungt.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk

np
PRESSEETIKK