Bok om velvære

Fredrikstad- forfatter Linda Gresstad Jarlskog mener hun kan forandre hverdagen din. Med boka ”Hvordan leve sunt i en travel hverdag” henvender hun seg til en stor del av oss, for ikke å si de fleste.

Hvordan leve sunt i en travel hverdag, Linda Gresstad Jarleskog

Hvordan leve sunt i en travel hverdag, Linda Gresstad Jarleskog Foto: Per H Forsberg

Publisert Oppdatert

Hun er særdeles bestemt på ikke å kalle den en slankebok

- Nei, dette er ikke noen slankebok, ei heller en guide for næringsfysiologer. Vi har lagt vekt på at boka skal inneholde en del tips, ikke være formanende, og være like lettelest for en tenåring som for en voksen person.

- Hva er budskapet til yrkessjåfører?

- Omrent det samme som for resten av befolkningen, med et vesentlig unntak. Det er vel få yrkesgrupper som har en mer stressende hverdag, og hvor både oppdragsgivere, kjøre- hviletid, regulerende myndigheter og omgivelser generelt virker inn i like stor grad. Har du kontor jobb kan du tross alt gå deg en tur i frisk luft, og du kan strekke litt på beina. Det er ikke like enkelt for en lastebilsjåfør på vestlandsveier.

Enkle tips

- Boka inneholder et egent kapitel om hvordan enkle grep kan forandre hverdagen for ikke å si natten. Tenk på at hviletiden kan f eks opphøre klokken 03.45 om morgenen, da er du plassert på en bensinstasjon, der tilgangen til maten er noe begrenset.

- Hvem har ansvaret for at det er sånn?

- I første rekke må myndigheter legge til rette for truckstops med skikkelig sunt tilbud, og bestemmelser skal ikke være direkte helsefarlige. En enkel ting: Hva du spiser da du setter i gang vogntoget ditt klokken 03.45 på morgenen bestemmer hvor årvåken og opplagt du skal/må være de neste 4,5 timene!

- Og: Nettopp fordi sjåførene er så presset for tid, må de stoppe på de spisestedene som passer beste med tidsplanen. Det er ikke lov å kjøre for eksempel en time ekstra for å komme til et sted der tilbudet er mer tilrettelagt for velvære.

Boka er utgitt på Tindlund Forlag og medforfatter har vært Fredrikstad- skribent og forfatter Jens o. Simensen.