– Bønder må bruke speilene

Publisert Oppdatert

Bondelagsleder Otto Fjordbakk i Hadsel sier til Bladet Vesterålen at mange bønder ikke vet hva speilene på en traktor skal brukes til.

- Jeg har selv kjørt langtransport i en årrekke og har kjørt traktor lenge også. Jeg møter traktorer langs veiene ofte, og det er en ting som går igjen i kjøremønsteret: Bonden i traktoren bruker ikke speilene, sier Fjordbakk til Bladet Vesterålen.

Han er uenig med bondelagslederen i Sortland. I Bladet Vesterålen tidligere denne uka ba han både bønder og andre trafikanter vise ekstra hensyn i trafikken nå i slåtta.

- Når noe slikt skjer bør både bilister og traktorførere tenke seg om. Det er store maskiner disse traktorene. Mange av dem har dårlig med lys på vognene og oversikten bak er ikke særlig god. Møter man bilister med dårlig tid som absolutt skal forbi, kan det fort oppstå farlige situasjoner, sier Olsen til Bladet Vesterålen.

Han har selv jordstykker å slå der graset må transporteres langs tett trafikerte veier.

- Jeg slår ved grustaket i Karihaugen, og på vei til eller fra er det alltid noen som skal forbi. Men det er ikke forhold for å kjøre forbi, og det er ikke mange steder jeg kan kjøre av veien for å slippe biler forbi heller. Da er tålmodighet det eneste som hjelper, sier han.

- Skal ikke være på livet

Otto Fjordbakk går i rette med Oddvar Olsen:

- Det skal ikke være slik at annen trafikk skal være på livet for å møte en traktor. Dersom man møter en traktor eller skal forbi en traktor, skal man kunne gjøre det uten å risikere liv og helse, sier Fjordbakk.

- Og det er for lettvint å skylde på slåtta, og at man har mye å gjøre. Veitrafikkloven sier at alle skal ferdes hensynsfullt og aktpågivende. Det gjelder ikke bare bilistene - også traktorføreren må rette seg etter dette, sier han.

Ekstra varsom

Han mener sjåfører av saktegående kjøretøy bør være ekstra oppmerksomme:

- Blinklys må være i orden, speilen må være stilt inn riktig og man må slippe forbi annen trafikk, sier Fjordbakk.

Oddvar Olsen råder traktorførere til å passe ekstra godt på i trafikken, samtidig som han ber bilførere vise hensyn.

- Det er ofte bilisten som er den tapende part i møte med en flere tonn tung traktor. Og mange traktorførere er stresset og slitne etter lange, hektiske dager i slåtta. Bilførerne bør vite såpass at slåtta ikke varer i mange dager, og at det er best å vente med å kjøre forbi til veien er klar og oversiktlig, sier bondelagslederen.