- Bygg hus slik Scania bygger lastebiler

I en ny doktoravhandling fra Luleås tekniske universitet, hevder Bengt Toolanen at bygg og anlegg har mye å lære av lastebilprodusentene.

Publisert Oppdatert

Det er spesielt ved produktutvikling og selve byggingen av lastebiler at Scania er brukt som eksempel. Det hele handler om mottoet: "Du trenger ikke jobbe hardere, men smartere".

Bengt Toolanen har mer enn 30 års erfaring fra byggebransjen, og mener at et av de store problemene i byggebransjen er bristen på respekt for kunnskap og for dårlig gjennomtenkte løsninger. I sin avhandling "Lean contracting - relational contracting influenced by lean thinking" ser han nærmere på hvordan prosjekter bedre kan styres slik at alle gjør sitt beste for prosjektets beste. Det dreier seg dermed om den vanlige leksen med kvalitet, tid og pris. En lekse som altså lastebilfolket ifølge Toolanen har gjort bedre enn bygg- og anlegg.

Han hevder at Scania er et godt eksempel ved at de satser på kundetilfredshet, stadige forbedringer samt at de har fokus på å sette de ansatte i sentrum for å ivareta kompetanse.