23948sdkhjf

Dansk minister vil debattere høyresvingsulykker

-Ikke legge skylden utelukkende på lastbilsjåførene, sier den danske trafikkminister. Nå blir det debatt i det danske Folketinget.

Det lyder svært aktuelt for en rekke pågående og avgjorte rettsaker her i landet når den danske minsteren tar til orde for en bredt anlagt debatt om ansvarsforholdet i såkalte høyresvingulykker eller blindsoneulykker.

Som vi har belyst her på tungt og du vil kunne lese om i TM, er norsk livgivning og rettspraksis nærmest på kollisjonskurs med vår rettsoppfatning, i det påtalemyndigheter og domstoler nærmest "carte blanche" ilegger dommer om uaktsomt drap i slike tilfelle.

- Kloke ord fra Transportministeren, sier ITD, organisasjonen for de danske internasjonale transportører.

Det var i går statsråden var i møte med ITD og en rekke organisasjoner i såkalt samråd om det danskene kaller "højreulykker".

- Transportminister Lars Barfoed sa det, andre ikke har villet si høyt - at høyresvingsulykker også er et syklistansvar, lyder det fra ITD.

Tungt.no har forsøkt å få både Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet i tale, men ikke lykkes i skrivende stund.

- Alle er naturligvis enige om, at vi skal tage hensyn i trafikken, og jo færre ulykker vi har, jo bedre, men kun få har villet sige, at det er et fælles ansvar. Lars Barfoed har nu lukket op for en åben debat i Folketingets Trafikudvalg, da han i et samråd meldte ud, at chaufførerne ikke er de eneste, der kan gøre en indsats for at forhindre de tragiske ulykker med cyklisterne, sier ITD.

"I bredere perspektiv"

- Det er glædeligt, at ministeren melder klart ud, at vi skal se på sagerne i et bredt og mere åbent perspektiv og ikke kun give chaufførerne skylden. Lastvognschauffører har længe følt sig hængt ud som de eneste skyldige, imens de sidder i førerhuset og må konstatere, at cyklisterne ikke altid selv ser sig for, og det har ikke været en fair diskussion , siger formanden for ITD, direktør Mogens Therkelsen (red. uthevelse)

- ITD håber, at diskussionerne om højresvingsulykkerne vil ændre fokus nu, og at der bliver en åben debat fremover.

- Det handler ikke om at pege fingre, men om at finde de rette løsninger, så vi undgår ulykkerne. Hvorfor er der for eksempel ikke konsekvent forskudte lysreguleringsintervaller for bilisterne og cyklisterne, fremfører Mogens Therkelsen i ITD.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079