Lastebilstatistikken

Det drar seg til i toppen

Høsten er over oss og vi har sett på registreringene av lastebiler i løpet av de ni månedene som har gått. Markedet øker fortsatt, men mest iøynefallende er det at Volvo registrerte flere tunge enn Scania i september.

Ifølge den finske statens tekniske forskningssentral(VTT) vil kostnader forbundet med utslippene reduseres.

Ifølge den finske statens tekniske forskningssentral(VTT) vil kostnader forbundet med utslippene reduseres.

Publisert Oppdatert

Registreringstallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken har dumpet ned i redaksjonen. De tallene vi her viser til gjelder registreringer etter at tre fjerdedeler av året er omme. Som vi skrev etter årets første seks måneder, så fortsetter lastebilmarkedet å øke, aller mest i segmentet for lastebiler over 19 tonn, der det så langt i år er registrert 2320 biler.

På samme tid i fjor var tallet på 1739. I tallene fra i fjor ligger også rammestyrte dumpere fra Volvo inne, mens disse er tatt ut i tallene for i år.

3,5 - 6 tonn

Dette segmentet er preget av kjøretøyer der isopor, blikkplater og veloursofaer dominerer; campingbiler. De har vi glatt tatt ut av statistikken for å stå igjen med det vi er interessert i. Da blir vinneren, ikke overraskende, Mercedes-Benz som så langt i år kan skryte av 101 registrerte. Iveco ligger på andreplass med 16 registrerte, mens tredjeplassen går til Peugeot med 11 registrerte. Det forundrer oss mye om ikke Mercedes-Benz stikker av med seieren når 2011 skal oppsummeres. Alt i alt har segmentet økt med fattige en registrering, fra 145 på denne tiden i fjor, til 146 i år.

6 - 12 tonn

Posten-levereansen er nok en medvirkende årsak til at Iveco leder dette segmentet med 74 biler. MAN ligger bare ti biler bak med 64 biler, mens tredjeplassen går til Mercedes-Benz med 59 biler. Sett i forhold til samme tid i fjor har MAN og MB byttet plass, men med en differanse på bare fem biler kan fortsatt mye skje i løpet av de tre måneden som er igjen av dette året. Segmentet som helhet har økt fra 268 på denne tiden i fjor, til 281 så langt i år. De eneste som har økt i dette segmentet er MAN, Renault og Mitsubishi Fuso.

12 - 19 tonn

I dette segmentet fortsetter Volvo trenden og øker antall registreringer. På denne tiden i fjor hadde de 47 registreringer notert, hittil i år har de 73. Det er de nok fornøyd med. På andreplassen ligger Mercedes-Benz med 50 biler, mens tredjeplassen går til MAN med 42 biler. De øvrige leverandørene har gått ned i forhold til i fjor, bortsett fra Iveco som står på stedet hvil. Sett over ett har segmentet økt fra 165 i fjor, til 190 i år.

Over 19 tonn

Det største segmentet er også det tyngste. Lastebilene over 19 domineres av de to svenske merkene Scania og Volvo. Til sammen har de i skrivende stund 77,1% av dette segmentet. På førsteplass ligger Scania med 927 registrerte, mens Volvo fortsatt er rett bak med 874 registrerte. På samme tid i fjor var tallene 661 til Scania og 614 til Volvo.

På en sterk tredjeplass finner vi Mercedes-Benz med 234 biler, mens fjerdeplassen går til MAN med 163 biler. Blant de øvrige merkene merker vi oss at DAF og Renault fortsetter å synke i et segment som er økende.

Det mest oppsiktsvekkende med september-statistikken er at Volvo er det merket som har registrert flest biler i september måned. 110 biler har de registrert, mot Scanias 93. Det kan jo tyde på at Volvo er i støtet, og hvem som ender opp som vinner i dette segmentet er fortsatt et åpent spørsmål.