Dømt etter dødsulykke

Lastebilsjåføren som kjørte på ei eldre kvinne i Hamar i november, er dømt for uaktsomhet. Men han får beholde førerkortet, melder Hamar Arbeiderblad.

Publisert Oppdatert

21. november i fjor kjørte en lastebilsjåfør på ei eldre kvinne som døde på stedet. Etter å ha etterforsket saken, tok politiet ut tiltale mot den erfarne sjåføren, som er i slutten av 50-årene.

Han ble tiltalt for uaktsomhet, men har hele tiden hevdet at han ikke kunne klandres for dødsulykken.

Hedmarken tingrett har dømt sjåføren til 30 dagers betinget fengsel.

Han har forklart at da han startet opp lastebilen sin, så han først i venstre speil, deretter i høyre speil. Dette gjorde han av vane to eller tre ganger, før han satte bilen i gir og kjørte av sted. Han bøyde seg også framover for å se i blindsonen foran den høye bilen.

Han så ingen personer, så han begynte å kjøre. Rett etter merket han motstand, og da han gikk ut for å se etter, fant han kvinnen hardt skadet under lastebilen. Hun ble erklært død på stedet kort tid etter. Det var lastebilens venstre framhjul som traff kvinnen, som kom gående på venstre side av lastebilen.

 

Retten mener det nok er trolig at kvinnen ikke var synlig for sjåføren, fordi hun befant seg i hans blindsone. Dette er, mener retten, likevel ingen unnskyldning. «Om man kjører en bil med blindsoner fritar ikke dette for noe ansvar» står det i dommen.

Derfor mener retten at sjåføren ikke var oppmerksom nok da han startet kjøringen sin, og dermed kjørte på kvinnen.

Retten slår selv fast at dødsulykken i Jønsrudvegen ligger helt i det nedre sjikt av hva man kan dømmes for innenfor det som kalles uaktsomt drap. Derfor slipper sjåføren å sone den betingede dommen. Han får beholde førerkortet.

I høst er det duket for flere liknende saker i rettsapparatet. Ettersom de har stor prinsipiell betydelse for enhver sjåfør i dette landet, vil Tungt følge de ulike rettsavgjørelsene. I neste utgave av TransportMagasinet vil du også kunne lese hele historien om en annen nylig dømt sjåfør og hvordan hans liv utartet seg etter å få drapsdommen hengende over seg. Har du innspill til liknende saker, så tips oss gjerne.

Les også: Uaktsomt drap? Svar på tiltale!