Enormt med lastebiltyverier i Danmark

Tidligere stjal man gjerne godset. Nå stjeles hele lastebiler og vogntog. I løpet av inneværende års ni første måneder har hele 159 lastebiler og trailere blitt stjålet i Danmark.

Publisert Oppdatert

- I løpet av andre halvår 2010 har antall tyverier eksplodert, forteller Tommy H. Hansen i danske Forsikring og Pension til danske medier. Vi har aldri opplevd liknende. I løpet av 2009 ble det stjålet 107 lastebiler i Danmark.

Spesielt biler med kjøleaggregat er attraktive, og det er de nye og godt vedlikeholdte bilene som tyvene tar med seg.

Problemet har resultert i en rekke medieoppslag både i aviser og på riksdekkende radio i nabolandet.

Her i Norge er vi heldigvis foreløpig relativt forskånet for slike problemer. Informasjonssjef i If forsikring, Jon Berge, kan fortelle til tungt.no at riktignok ble det registrert 148 tyverier fra lastebiler til en sum av 7,4 millioner kroner i løpet av de ti første månedene i år, men at det er relativt få kjøretøy som blir fysisk borte. I If sitt system for 2010 er så langt bare to biler og én henger stjålet. Det er faktisk en nedgang.

Torbjørn Stavdal hos If kan fortelle at det for et par måneder tilbake ved Hønefoss ble stjålet en trekkvogn fra Skevigs Lastebiltransport, men at denne ble funnet utenfor et verksted i Askim takket være at den var utstyrt med Volvos Dynafleet.

I Danmark er det sannsynligvis østeuropeiske bander som står bak tyveriene, og de har kortere vei hjem fra Danmark enn fra Norge.

De danske forsikringsselskapene forteller at det hver helg stjeles lastebiler. Ofte foregår det slik at tyvene starter i Nordjylland med å stjele en lastebil. Deretter kjører de gjennom Jylland og finner en kjøletrailer. Så går ferden sydover og østover.

Desember regnes for å bli en rekordmåned når det gjelder disse tyveriene.

Den voldsomme veksten får nå forsikringsselskapene til å heve dusørene. Tidligere var høyeste sats for dusør 10.000 kroner dersom tipset førte til at et stjålet kjøretøy ble funnet.

Nå er høyeste dusør satt opp til 25.000 kroner.

Samtidig lanserer den danske organisasjonen International Transport Danmark praktisk hjelp i form av sikringsmanualer og tips som kan forhindre noe som altså er i ferd med å bli et hverdagsproblem for transportbransjen i vårt naboland.

Les også: Henger stjålet