Et trepunktsdrama i flere akter – Bilbeltets historie

Ny utstilling om bilbeltets historie på Norsk vegmuseum.

Bilbelte sikkerhetssele

Bilbelte sikkerhetssele

Publisert Oppdatert

I år er det 50 år siden trepunktsbeltet ble patentert av bilfabrikanten Volvo. Dette var det første moderne og funksjonelle bilbeltet som reddet titusenvis av liv over hele verden i årene som fulgte.

I dag er vi vant med å sette oss i bilen, ta på oss rullebeltet og kjøre av gårde. Så enkelt har det ikke alltid vært. Det viser den nye utstillingen om bilbeltets historie som åpnet på Norsk vegmuseum søndag 13. september. Da bilbeltene kom, var de kun som et ekstratilbehør med begrenset funksjon som bare noen bilfabrikanter tilbød sine kunder. Dessuten ble de første bilbeltene ofte møtt med skepsis av brukerne og de tekniske løsningene på form og utførelse har vært mange.

I utstillingen på Vegmuseet kan du se hvordan de første enkle beltene så ut og hvordan utviklingen har vært fram til de moderne bilbeltene vi har i dag. I tillegg kan du se utviklingen av barneseter og hvordan holdninger til sikring av barn i bil har endret seg.

Utstillingen åpnet altså søndag 13. september i anledning markeringen av Kulturminneåret 2009. Et bilbelte er også et kulturminne som vi bruker daglig!