Europeiske storkontroller

Denne uken vil politiet over hele Europa prioritere kontroll av tyngre kjøretøy. Utrykningspolitiet (UP) vil kontrollere fart, rus og bilbeltebruk, samt atferden til førere av tyngre kjøretøy i trafikken.

Denne uken har kontroll av tungbiler prioritet over hele Europa.
Denne uken har kontroll av tungbiler prioritet over hele Europa.
Publisert Oppdatert

- Når det gjelder atferdskontroller, vil vi særlig overvåke forbikjøringer og avstand til forankjørende, sier kst. UP-sjef Roar S. Larsen.

Tyngre kjøretøy har en maks fartsgrense på 80 km/t, selv om den generelle hastighetsgrensen på strekningen er høyere. Busser i klasse III kan kjøre opp til 100 km/t på motorvei. Bussen må da være registrert som buss klasse III, ha sikkerhetsseler i alle seter, og dekk som er godkjent for 100 km/t.

Utenlandske sjåfører skal id-sjekkes

UP vil i tillegg sjekke at sjåførene følger kjøre- og hviletidsbestemmelsene, slik at de ikke skaper farlige situasjoner på grunn av mangel på søvn og hvile. Alle som blir kontrollert må også fremlegge dokumentasjon på at de har lov til å kjøre tyngre kjøretøy. Utenlandske sjåfører blir ID-sjekket. UP har spesialpatruljer som har utstyr for å kunne kontrollere kjøre- og hviletiden.