Få beskjed like før konsentrasjonen svikter. Er det mulig?

Amerikanske og hollandske forskere har kartlagt når hjernen mister konsentrasjonsevnen. Dermed skal det være mulig å utvikle en alarm som vekker trette sjåfører før det går galt.

Volvo FH16 700 vei generell 25,25

Volvo FH16 700 vei generell 25,25

Publisert Oppdatert

Først: Undertegnede må innrømme at troverdigheten til artikler som begynner med "Ameranske forskere har funnet ut at..." ikke står veldig høyt i kurs.

Allikevel er enkelte undersøkelser verdt å kikke nærmere på. Noen gir et pekepinn på fremtidens teknologi. Så får man heller ha et eget filter som avgjør hva man selv tror.

Iallefall - forskerne har målt variasjoner i hjernens aktivitet hos forsøkspersoner. Kort fortalt lot de en gruppe personer utføre en rutinemessig oppgave, designet for å få dem til å kjede seg og miste konsentrasjonen. Ved å måle hjernens signaler, så de hvilke verdier som styrket seg eller sank idet forsøkspersonene begynte å miste konsentrasjonen og gjorde feil.

Med medisinske termer viste resultatet "et økt nivå av alfabølger i hjernens occipal region og my-bølger i den sesormotoriske del av cortex." Begge signaler henger sammen med en slags "tomgangstilstand" i hjernen.

Dette lar seg altså måle, og kan brukes i forskjellig øyemed - som å varsle en sjåfør før han kjører av veien.

Personlig sitter jeg med en sterk fornemmelse av at det vil gå lang tid før lastebilsjåfører får smekket en hjernescanner på hodet. (og at denne vil overstyre kjøre- og hviletidsbestemmelsene)

Men litt artig er det jo.