Finn en lastebil - tjen penger

I Danmark stjeles nå så mange lastebiler at man går nye veier for å få bukt med problemet.

Publisert Oppdatert

Antall tyverier av lastebiler og materiell er i Danmark firedoblet siden 2006. I løpet av de siste ni månedene i fjor ble hele 159 lastebiler og trailere stjålet.

Nå lover forsikringsselskapene dusør på opp mot 25.000 kroner til sjåfører som finner en stjålet lastebil.

Det er primært østeuropeiske bander som står tyveriene. Det er kort vei øst fra nabolandet og bandene stripper bilene eller selger det hele videre.

Les også: Enormt med lastebiltyverier i Danmark

Ett av midlene i jakten på tyver er altså kontante belønninger til våkne sjåfører. Dette er i og for seg ikke noe revolusjonerende. Men det som gjør det hele interessant, er samarbeidet mellom forsikringsbransjen og lastebilorganisasjonene.

Systemet fungerer nemlig slik at når en lastebil blir meldt stjålet hos et forsikringsselskap, går det ut en melding til NLFs danske søsterforening International Transport Danmark (ITD). De sender i sin tur ut en sms eller mail til de av sine medlemmer som har tegnet seg på en liste som frivillige "detektiver".

Sms-systemet bidrar til at mange sjåfører samtidig kan holde øynene oppe etter stjålne kjøretøyer langs veien.

Så gjenstår det å se resultatet. I løpet av de siste to månedene har to våkne sjåfører gjort seg fortjent til dusør.

Det vi ikke riktig forstår, er hvorfor ikke flere lastebiler har en enkel gps montert. Dersom problemet er så stort, burde det være en enkel og rimelig tyveribeskyttelse?

Les også: Fant stjålet lastebil ved hjelp av Dynafleet

Les også: Skal sikre rasteplassene mot godskriminalitet