Fjerde generasjon

Anders er fjerde generasjons tømmersjåfør.

Far og sønn på jobb. Pappa Kjetil sverger til Volvo, mens sønnen vil ha Scania.

Far og sønn på jobb. Pappa Kjetil sverger til Volvo, mens sønnen vil ha Scania.

Publisert Oppdatert

På Tørberget i Trysil kommune holder Holen Transport til. Transportbedriften har lange aner, helt tilbake til tredveåra da Anton Holen drev som vognmann. Etter hvert overtok sønnen Peder "rattet" og utvidet etter hvert bedriften til å bli ganske så stor, ikke minst med transport for en sponplatefabrikk i kommunen.

Nå er det noe mindre dimensjoner, men fortsatt holdes transporttradisjonene i hevd på Tørberget. I dag er det svigersønnen Kjell Voldmo og barnebanet Anders Voldmo Holen (20) som er vognmennene. Parken består av to tømmerbiler, en tippbil og en brøytebil. I tillegg har familien en ganske så imponerende veteranbilsamling.

Forrige gang vi var innom Tørberget gikk Anders på Våler Videregående skole på transport og logistikklinja. I dag ratter han sin egen 22 meters tømmerbil, en Scania R620 6x4 med helluft. Hvordan trives du som tømmerkjører Anders?

-Jeg stortrives i jobben, men jeg er jo født inn i dette også da. Etter at jeg var ferdig med skolen hadde jeg læretida her i familiebedriften, og det har vært fint. På skolen lærte vi jo ingenting om tømmertransport. Fokuset var hovedsakelig på stykkgods og langtransport. Tømmertransport har jeg lært her i firmaet, forteller Anders, mens vi kjører innover mot Skjærberget, nær svenskegrensa.

Foran oss kjører Anders pappa Kjetil i en Volvo FH16 660. Skal vi tro far og sønn er kampen mellom Volvo og Scania et stadig tilbakevendende tema mellom de to. Snøføyka står rundt førerhuset der vi kjører innover den snødekte veien. Ute har temperaturen stabilisert seg rundt tyve blå.

Framme på lasteplassen spør jeg pappa Kjetil hva han synes om at Anders har blitt sjåfør han også?

-Det var jo dette han ville, og i dag er jeg veldig glad at vi jobber sammen. Husk at dette er ikke noen "ni til fire jobb". Han starter opp ved femtiden hver morgen og arbeidsdagen er sjelden over før ved seks- syvtiden om kvelden. Han steller med lastebilen og er en skikkelig arbeidskar, svarer Kjetil med dårlig skjult stolthet i stemmen.

Og hva mener så Anders?

-Du, dette er en livsstil for meg. Du ser jeg har pynta opp litt inni bilen, selv om jeg så å si aldri overnatter i den. Liker å jåle den litt opp for det. Etter jeg fikk fører kort i 2008 har jeg kjørt på 192.000 km på denne Scaniaen, og det betyr vel at jeg liker jobben. Det blir lange dager, men jeg sover i min egen seng hver natt. Det liker jeg godt, avslutter Anders Voldmo Holen, fjerde generasjon tømmersjåfør hos Holen Transport.

Hele saken om Anders og Holen Transport kan du lese i TransportMagasinet i løpet av våren.