23948sdkhjf

Flere alkobommer i Sverige

Alkobommen på havna i Gøteborg har gitt resultater. I Norge avventer man den svenske rapporten.

Det var i fjor høst at man igangsatte et forsøk med en såkalt alkobom ved Stena Lines Tysklandsterminal i Gøteborg. Så langt er nær 10.000 utåndingstester blitt foretatt i den automatiske bommen og erfaringene er ifølge MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) svært gode.

- Erfaringene er positive og kontrollen påvirker ikke trafikkavviklingen i nevneverdig grad. En test er unnagjort på sekunder. Det forteller Arne Winerdal i MHF.

Han påpeker at dersom man gjennomfører samme tiltak i alle Sveriges havner, vil det i realiteten innebære en dobling av rus-kontrollene. I dag gjennomføres ca 2,3 millioner manuelle kontroller langs veiene.

Alle yrkessjåfører testes

Til å begynne med kontrollerte man bare yrkessjåfører, men den siste tiden har også enkelte personbilister måttet blåse for seg.

Mens yrkessjåførene som kommer med fergen har fått informasjon i forkant om bommen, har ikke det samme vært tilfelle for personbilistene.

På en uke har bommen stått nede for seks personbilister sammenliknet med fire yrkessjåfører på drøye tre måneder. Det forteller litt om den preventive effekten, mener MFH som hevder at ettersom alle yrkessjåfører vet om kontrollen, har også edrueligheten bokstavelig talt økt.

Nå er det nylig avgjort at forsøket skal videreføres etter at Trafikverket tilfører mer penger til prosjektet. Dermed kan det bli alkobommer også ved andre havner i Sverige.

Følger prosjektet nøye

Rus var en medvirkende årsak til 27% av dødsulykkene i Norge i 2008. Det finnes ulike tall på hvor mange som kjører i påvirket tilstand, ofte regner man med én prosent, men et mer edruelig tall er at omkring 0,25% av de du til enhver tid møter i trafikken er ruset i en eller annen grad.

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i den norske organisasjonen MA Rusfri trafikk og livsstil forteller at de har fulgt godt med på prosjektet og nå avventer den svenske rapporten som skal bli klar i disse dager. Ifølge dem kjører det hver dag omkring 28.000 alkoholpåvirkede bilister rundt på norske veier.

Kanskje kan det i fremtiden bli bom stopp for alkoholpåvirkede sjåfører ved norske havner også?

Les også: 1/3 av fatale ulykker er alkohol-relaterte

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.173