Forbannede i Alta

Publisert Oppdatert

Avziveien ble blokkert i tre kvarter i går, skriver Altaposten.

Beboere i Ávzi blokkerte veien mellom bygda og småbrukerbygda øst for Kautokeino fra klokka 13 i går. Prostetene går mot det de anser for å være halvferdig arbeid under utbedring av veien.

Ikke veldig mange hadde tid til å delta i blokaden som varte i vel tre kvarter, men beboerne sa seg fornøyde med sin lille markering.

- Vi hadde jo ønsket oss noen flere deltakere og kanskje et par traktorer på tvers av veien, men det at Kolo Veidekke allerede var forsvunnet fra området i morges og at mange var på ordinær jobb, gjorde markeringen litt mindre enn planlagt. Men vi fikk nå vist vår misnøye med fylkets elendige og halvgjorte arbeid, sier aksjonsleder May Toril Hansen Hætta.

Halvgjort

Foruten aksjonistene hadde en del presse tatt turen, samt fylkespolitiker og lensmann Klemet Klemetsen. Også en skuffet fungerende ordfører Jan Ole Buljo dukket opp.

- Dette er halvgjort og er intet mindre enn minimum lappeteppe. Dette er ikke holdbart, og jeg er derfor skuffet over at ikke mer enn dette blir gjort i denne saken som vi i Sp har jobbet lenge med, konstaterer han tørt. Det var i det store og hele oppgitte beboere man møtte, men selvironien satt løst.

- Har dere hørt om han som la gebisset i hanskerommet da han kjørte til bygda? Da han i bygda ble stoppet av lensmannen, så viste det seg at førerkortet var oppspist av gebisset, forteller Isak Anders Hætta, mens latterbrølene rumler over den oppstykkede asfalten.

Forbannet

Alle i bygda gledet seg da man så maskinene rulle inn i går, men jubelen stilnet fort da ryktene gikk på at man bare lappet litt her og der, for så å rulle ut igjen dagen etter.

- Jeg gledet meg stort, men ble oppriktig forbannet da jeg fikk høre hva som skjedde. Nå får vi bare jobbe videre. Vi gir oss ikke før vi får en tryggere og bedre vei, sier aksjonsleder Hansen Hætta.

- Kanskje må man vurdere helgestengning av veien, for å spare den, undrer beboer, politiker og lensmann Klemet Klemetsen.

- Dårlig forslag. Her bør det jobbes politisk med å legge press på toppnivå. Også for Klemet, repliserer aksjonslederen.

Altaposten kunne ved selvsyn se at bare korte deler av veien hadde fått ny asfalt, mens store deler var punktfylt. På det verste strekket var det ikke gjort noe.