23948sdkhjf

Kommentar: Kjøre- og hviletid: Forskjell på Jørgen og Hattemaker?

Redline Int Thermo i Lier ble nylig dømt til 400.000 kroner i bot. Bring Frigo gikk nylig «glipp av» det samme.

KOMMENTAR: Det var NRK Buskerud som i går kunne melde at Transportselskapet Redline Int Thermo er dømt i Drammen tingrett til å betale en bot på 400.000 kroner etter 148 direkte overtredelser av kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

NRK siterer også fra dommen, blant annet at «…. Det er kjørt en strekning på 16.020 km uten sjåførkort i den perioden saken gjelder.»

Høres omfanget kjent ut?

For dem som husker noen utgaver tilbake av TransportMagasinet (februar i år, se faksimile og kommentar i egen sak til høyre), kunne vi avsløre følgende fra en foretakskontroll hos Bring Frigo:

179 brudd på kjøre- og hviletid, 12.577 km kjøring uten sjåførkort, og 78 sjåfører det ikke ble dokumentert for…

En VIKTIG forskjell: Myndighetene valgte å IKKE anmelde selskapet Bring Frigo for dette (dog ble 17 av sjåførene ble anmeldt for sine brudd).

Når daglig leder Fritz Sigurd Ringstad i Redline, som også er styreleder i selskapet og en veteran i transportbransjen, sier til NRK at de vil anke dommen, ja da har han dermed i det minste ett ess i ermet å vise frem.

Nå hører det med til saken at Ringstad og Redline også tidligere er dømt for tilsvarende overtredelser, hvor de ifølge NRK i 2013 vedtok en bot på 500.000 kroner. Dette forholdet er vektlagt i skjerpende retning i dommen (som ennå ikke er rettskraftig).

Men så lenge slike omfang ikke konsekvent blir anmeldt, som i Bring Frigo-saken, er det jo ikke godt å vite om det faktisk forelå tilsvarende skjerpende forhold fra dem tilbake i tid.

Tungt-redaksjonen er i utgangspunktet svært positive til et strengere kontrollregime i transportbransjen. Bransjen er helt avhengig av dette for å møte stadig tøffere konkurranse fremover. Vi har også forståelse for at Vegvesenet og andre myndigheter trenger signalsaker og referansedommer for å utøve kontrollene effektivt - og at man tar "lavthengende frukt" først.

Men det er helt avgjørende for tiliten til systemet at store og små, mektige og amatører, behandles likt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078