Første ferje med AutoPASS

Fra 5. januar innføres automatisk betaling for første gang i Norge. Dette skjer på ferja mellom Flakk og Rørvik i Sør-Trøndelag.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto: Foto: Wikipedia

Publisert Oppdatert

- AutoPASS er en enkel og effektiv måte å betale for passeringer. At ordningen nå settes i full drift også på ferje er et stort framskritt både for bilister og pengeinnkrever, sier seniorrådgiver Robert Fjelltun Bøe i Statens vegvesen.

Halv pris med AutoPASS

Ved å inngå en AutoPASS-avtale med rederiet får man 50 prosent rabatt på strekningen. Kjøretøy med AutoPASS-brikke belastes automatisk, på samme måte som ved passering av en bomstasjon. Også de uten brikke betaler automatisk for reisen. Kjøretøy blir fotografert når de passerer betalingspunktet på ferjekaien, og bileier mottar faktura i etterkant.

- Bruk av AutoPASS og rabatten som følger med en avtale har vært etterlengtet, spesielt av pendlere og andre som reiser ofte på strekningen, sier Fjelltun Bøe.

Åpner for AutoPASS på flere ferjer

Flakk-Rørvik er første ferjesamband med full drift av AutoPASS som betalingsløsning, men ordningen vurderes også innført på andre ferjestrekninger.

- Flere andre rederier og fylkeskommuner ønsker å ta i bruk AutoPASS. Nå vil vi først høste erfaringer fra denne strekningen før vi eventuelt utvider bruken til andre riks- og fylkesamband, sier Fjelltun Bøe.

Bruk i større skala forutsetter blant annet et enklere takstregulativ enn på vanlige ferjesamband, der det ofte er mange ulike kjøretøyklasser og passasjerklasser. Med AutoPASS kan det kun være tre kjøretøyklasser og fritak for alle passasjerer.

Foto: Wikipedia