23948sdkhjf

Teknisk dag i Bardufoss: Forsvaret frister

Nylig arrangerte Forsvaret teknisk dag i Rusta leir. Skoleungdom fikk et innblikk i mulighetene for videre utdanning, for nå vil Forsvaret ha tak i de lokale.

Etter to tilsvarende arrangementer på Sessvollmoen var nå tiden inne til å prøve det samme opplegget i nord. HR-rådgiver Pål Holden forteller at man etter å ha arrangert åpen dag med 3000 besøkende, har valgt å spisse dette arrangementet mot teknisk utdanning denne gangen. - Det er de som trenger rekruttering mest, i tillegg til at vi ønsker å beholde lokale folk i disse jobbene. Derfor har vi tro på rekruttering i den landsdelen der vi har mest arbeidsplasser å tilby, sier han.

Målbart

Videregående skoler innen transport, logistikk og industriteknologi fikk besøk av Forsvaret i forkant og 220 lærere og elever avsluttet frieriet med et besøk i Rusta leir, der de kunne ta og føle på tungt utstyr og se en del av det i aksjon.

- Dette tiltaket kan vi måle i etterkant når vi går gjennom søknadene som kommer inn i februar. Da ser vi hvor søkerne er fra, sier Holden.

Attraktivt

Hadsel videregående skole var en av seks som satte av dagen til militære aktiviteter. Faglærerne Bjørn Fjeldsø og Ivan Nilsen forteller om elever som var rimelig gearet før besøket. - Her får de presentert mulighetene. Forsvaret er en attraktiv vei å gå og når elevene hørte de fikk betalt under utdanningen ble de ekstra interessert, sier Fjeldsø.

- Forsvaret er en attraktiv utdanning også for det sivile, så jeg ser utfordringen de har med å beholde folkene, legger Nilsen til.

Oppfølging

Tony Johansen er faglig ansvarlig for dem som tar utdanning på tunge kjøretøy på Sessvollmoen. Han hadde tatt turen nordover for å briefe ungdommen om mulighetene læringordningen i Forsvaret gir. Det finnes to muligheter. Man kan ta læring kontrakt på to år som gir fagbrev og avtjent verneplikt, men dette tilbudet har svært få plasser.

Det mest aktuelle er ifølge Johnsen læring befal, der man går Hærens befalskole sammen med tekniske linjer. Da har man etter 2+2 år en generell studiekompetanse, fagbrev, lederutdanning og avtjent førstegangstjeneste.

Kjevik

- Det er ikke mange steder i det sivile du er formann straks du er ferdig med fire års utdanning. I tillegg avtjener du førstegangstjenesten som lærling og slår to fluer i en smekk.

Søknadsfristen er 15. februar og de som blir plukket ut drar til en aspirantskole på Kjevik før de får kontrakt. Vi kan love to veldig varierte år og et godt utgangspunkt for en videre karriere enten det blir i Forsvaret eller sivilt, lokker Johansen.

100% bestått

Absolutt alle som har tatt fagprøve på tunge kjøretøy i Forsvaret har hittil bestått.

- Vi har små klasser, god oppfølging og ikke minst folk som ønsker å gjøre det bra. De som har søkt seg til oss ønsker virkelig denne utdanningen, sier han.

Terskelen til utdanning i Forsvaret er ikke så høy som mange kanskje tror. Man må like fysisk aktivitet, selvsagt, men det tas hensyn til for eksempel dysleksi og andre utfordringer man måtte ha.

Praktisk viktigst

- Mange med dysleksi kommer godt ut av en utdannelse hos oss. Snittet på våre elever er en karakter høyere enn landsgjennomsnittet. Det tror jeg kommer av oppfølgingen den enkelte får. Vi er fem instruktører på 11 elever i år. Ingen i det sivile klarer å matche en så god oppfølging, mener han.

Alle bør søke

Forsvaret legger mest vekt på det praktiske når de ser etter kandidater til opplæringen. Om du er god på papiret, beviser ikke at du er en god mekaniker eller bilberger ute i felten.

- Man bør likevel ha godt over 3 i snitt for å komme inn hos oss, og vi vektlegger fravær. Husk også at det er julekarakteren dere søker på hos oss. 15. februar er fristen. Jeg oppfordrer alle til å søke, så kan du heller takke nei om du får tilbudet og det ikke passer, avslutter Johansen

Kravet

Opptakskravet på kjøretøylinjen er VG2 kjøretøy eller VG2 arbeidsmaskiner.

Etter endt utdanning har du fagbrev for tunge kjøretøy pluss unike erfaringer fra en spennende periode i livet.

Ønsker man å fortsette karrieren i Forsvaret, får man utdelt sin egen tropp og kan bli både bergingsformann eller replagsfører for kjøretøy og våpen.

Viktig å huske på:

På sesjon 1 er det viktig å gi korrekte opplysninger og være ærlig. Her er Forsvaret ute etter å kartlege motivasjonen din, i tillegg til din kompetanse, dine ønsker og behov. Her vil de også avdekke fysiske problemer og helseproblemer.

På sesjon 2 er det mer opp til deg selv. Her må du selge deg selv på en best mulig måte.

Her vil man få informasjon om verneplikten, rettigheter og muligheter. Man blir sjekket av lege og testes fysisk og evnemessig. En offiser intervjuer deg for å finne ut hvor du passer inn. Forsvarets behov for «rett person på rett sted» er styrende.

Et godt tips: Kjør gjennom noen IQ-tester på nettet, så stiller du bedre forberedt til testene du vil møte her.

Ta en titt på filmen vi fikk med oss fra Rusta leir i Bardufoss. Skru opp lyden og hør hvordan en Leopard bergingspanservogn høres ut!

Viktig å vite

Dette tilbyr Forsvaret:

Fri kost og losji, gratis uv-materiell, utstyr og bekledning, gratis lege og tannlege, minst 7400 kroner hver måned i skolepenger, botillegg og forsørgertillegg, 90% rabatt på NSB, Norgesbuss med flere, borteboerstipend på 3600 kroner andre året og 7 gratis hjemreiser i året.

Dette krever Forsvaret:

Norsk statsborger med plettfri vandel, kunne skrive og snakke norsk, bestått VG2 i kjøretøy, arbeidsmaskiner eller industriteknologi med gode karakterer, god orden og oppførsel og lite fravær, alminnelig evnenivå 5 eller bedre på sesjon, samt god helse og fysikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093