- Forvent ingen store endringer

Onsdag legger Scania frem resultattallene. Den som venter store endringer i synet på markedet, blir nok skuffet, sier Michael Andersson, analytiker hos Evli Bank til nyhetesbyrået Direkt.

fabrikk montering mekaniker verksted

fabrikk montering mekaniker verksted

Publisert Oppdatert

De forventer at Scania-sjef Leif Östling gjentar mantraet om at en gjenhenting av lastebilmarkedet i Europa vil drøye.

- Jeg tror ikke vi snakker om en gjenhenting, men at vi har passert bunnen, mener også analytikeren. Kjente formuleringer, med andre ord.

- Kommer det noen kommentarer om utsiktene i 2010, forventer jeg at det kommer til å bli uforandret, eller svakt nedover, spår også en annen analytiker til svensk media, Patrik Sjöblom i analysehuset Cheuvreux.

Man trenger sannsynligvis heller intet diplom i rakettforskning for å tro det samme. En stor del av vogntogparken ble skiftet ut like før finanskrisen. Når vi legger til at disse fortsatt relativt nye bilene har gått lite grunnet nedgangen, vil det ta tid før det er behov for utskiftning. Så mye som en femtedel av den totale transportkapasiteten står fortsatt helt stille på europabasis.

Dessuten har mange frykt i seg etter krisen og drøyer av den grunn. Tilslutt er det vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få kreditt for å handle nytt.

En spesiell utsatt del av det europeiske markedet er Østeuropa, og spesielt Russland. Tidligere, da Östling kommenterte siste kvartalstallene i fjor, sa han at ordreinngangen for Scania "var verre jo lenger øst man så".

Ifølge SME Direkts konklusjon etter å ha sammenliknet 17 analytikeres prognoser, forventes Scania å vise til et resultat før skatt på 831 millioner svenske kroner for fjerde kvartal.