Frankrike streiker igjen

For fjerde gang på en måned, er Frankrike rammet av storstreik. Konflikten nå dreier seg om en omstridt pensjonsreform. Verken den franske regjeringen eller titusenvis av franske fagorganiserte vil gi opp.

Publisert Oppdatert

Titusenvis av fagorganiserte gikk ut i streik på tirsdag i protest mot at regjeringen vil heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år. Blant gruppene som står stille er utdannings- og transportsektoren. Halvparten av alle flygninger til og fra Orly-flygplassen sør for Paris er blitt innstilt, mens to av tre var innstilt på Charles de Gaulle-flyplassen nord for byen. Togtrafikken skal også være rammet og kun en av tre avganger med TGV-togene var i trafikk. Resultatet har vært kaotiske tilstander på busser og metrotog inn og ut av den franske hovedstaden.

Ifølge fagorganisasjonen CGT er dette den siste sjansen til å få regjeringen til å ombestemme seg. I Paris skal 500 000 deltatt i demonstrasjoner mot de upopulære pensjonsreformene. President Nicolas Sarkozys reformpakke er helt nødvendig for å redusere underskuddet i den franske økonomien i følge han selv. Den franske fagforeningen er sterk og mektig, de forhindret en lignende reform i 1995.