23948sdkhjf

Endelig avgjort: Nå får vi «svenske» lysregler

Fritt frem for flere tusenmetere.

Fra mandag 1. oktober blir det mer fleksible regler for montering og bruk av ekstralys på bil - også lastebil. Det melder samferdselsminister Jon Georg Dale.

Fra samme tid blir det ikke lenger krav om maksimal lysstyrke eller montering i par for slike ekstra fjernlys.

- Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for sjåførens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke vegstrekninger, sier Dale.

Dermed får Norge «endelig» i praksis samme regler som i Sverige.

Ønsker nye lysregler velkommen

- Rent umiddelbart vil jeg si at jeg ønsker dette velkommen, fortalte Kenneth Holm Vestby ved utekontrollen hos Statens vegvesen da vi konfronterte ham med regelendringen da forslaget ble fremmet i februar i år. - Det er jo først og fremst en oppmykning på markeringslys og flere tusenmetere dette vil dreie seg om. Jeg er positiv til dette, avsluttet Holm Vestby.

Et lux-problem

Kommentar fra tungtredaktøren: Vi husker tidlig nittitall. Volvo måtte redusere lysstyrken på FH-bilene solgt til Norge. Nyinnførte regler begrenset den gang luxen til usle 360 og sjåførene satt igjen på sine lyssky arbeidsplasser.

Dermed var spetakkelet i gang. I Sverige hadde man ingen slike restriksjoner den gangen heller. - Nei. En sånn lov har vi aldri hørt om, og om den skulle finnes er det ingen i Sverige som ville brydd seg. Heia Norge! Sa svenskene til oss. I Norge satt sjåførstanden igjen og forsøkte å henvise til arbeidsmiljøloven. Som om det hjalp. Med tiden kom Xenon-lysene som ga bedre lys innen samme begrensning og lux-begrensningen ble økt til dagens 480. Allikevel har det vært langt igjen til svenske tilstander.

Nå er det altså endelig avgjort. Vi får "svenske" lystilstander også i Norge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109