Geir Hovig er død!

Søndag kveld døde den profilerte NRK-journalisten Geir Hovig, etter et illebefinnende, bare 64 år gammel. Han var godt kjent for sin store bluesinteresse og radioprogrammene Hovigs Hangar og Eldorado, men for oss som har kjørt lastebil en stund var hans program Kveldskjør, for mange år siden, et must.

kondolanse død

kondolanse død

Publisert Oppdatert

Jeg vet ikke hvor mange arbeidskvelder jeg hadde med meg Geir Hovig i førerhytta. Ikke sånn rent bokstavelig, men i form av den dype, behagelige stemmen som snakket til oss yrkessjåfører. Det var i oppstarten av NRK P2, på 80-tallet, at programmet "Kveldskjør" så dagens lys, eller kanskje jeg heller burde si kveldens skumring?

Programmet gikk nemlig av stabelen på mandagskveldene og var et fast inventar i førerhuset når jeg kjørte kvelds- og nattskift med lastebilen. Bak mikrofonene satt en kar med rusten og brumlende stemme, med navnet Geir Hovig. Han tok oss yrkessjåfører på alvor og man kunne ringe inn med ting og tang som man var opptatt av. Videre hadde han selvsagt faste innslag med folk som hadde interessante ting å fortelle oss gutta på veien. Etter hvert ble bluesen viktigere og viktigere og Geir Hovig fikk sitt eget bluesprogram, Hovigs Hangar, som jeg også ble en ivrig lytter av.

Geir startet sin karriere i Associated Press og NTB, før han ble NRK-journalist i 1970. I mange år var han en kjent stemme i NRK Dagsnytt, før han vendte hjem til Trøndelag i midten av 70-åra. Geir var nemlig født i Namsos, og vokste opp i Overhalla. For undertegnede, og mange med meg, er Geirs stemme knyttet til Kveldskjør og lastebilkjøring.

Nå har Geir ledet sitt siste radioprogram i vår verden, men jeg er rimelig sikker på at radiostemmen fortsetter å glede bluesfolk og yrkessjåfører "på den andre siden".

På vegne av alle yrkessjåfører lyser jeg fred over Geir Hovigs minne. En journalist som tok alle hverdagsheltene på veien på alvor. De har vi ikke for mange av!