Folkets røst:

Grasrotopprør mot farlige vogntog!

Starten på denne vinteren har vært verre enn noensinne. Kaoset med utenlandske vogntog på norske veier får stor oppmerksomhet, og nå har mannen i gata fått nok. Flere Facebook-grupper har oppstått og fått enorm støtte. Det er snakk om et skikkelig grasrotopprør!

Enorm oppslutning! FB-gruppa "Folkeaksjonen mot drapstrailere" har over 77.600 medlemmer på en drøy uke. 
Foto: Skjermdump

Enorm oppslutning! FB-gruppa "Folkeaksjonen mot drapstrailere" har over 77.600 medlemmer på en drøy uke. Foto: Skjermdump

Publisert Oppdatert

Noe har tydeligvis skjedd det siste året. Mens fastkjørte vogntog og stengte vinterveier tidligere førte til litt lunkne nyhetsoppslag, er dagspressen på hugget og dokumenterer nær sagt alle tilfeller der et utenlandsk vogntog skaper kaos. Og i kjølvannet av dette så har også menigmann begynt å engasjere seg. Og hvor er det lettest å vise sitt engasjement for et helt land? Jo på Facebook.

Folkeaksjon

Den 20. november ble Facebook-gruppa "Folkeaksjonen mot drapsstrailere" opprettet. I løpet av et døgn fikk gruppa hele 27.000 medlemmer, eller likes, på Facebook, og ni dager etter har antallet økt til hele 77.600 medlemmer! Det viser at folk flest er oppgitt over det som skjer på norske veier, og har fått nok av galskapen. For det er ikke en oppgitt lastebilsjåfør som står bak denne gruppa, men en mann som jobber som informasjonskonsulent.

Øystein Bentzen fra Mo i Rana forteller til NRK Nordland at han tente på alle pluggene etter å ha sett et intervju med UP-sjefen i Nordland.

- Jeg så et intervju i går med UP-sjefen i Nordland som ga utrykk for at han også er redd nå han kjører ute på E6. Og da kjente jeg at nok er nok. Jeg ble forbanna, sa Bentzen til NRK.no dagen etter at Facebook-gruppa var etablert.

Nå tror mange kanskje at Bentzen er ute etter å henge ut yrkessjåførene, men det er absolutt ikke tilfelle. På FB-siden til "Folkeaksjonen mot drapstrailere" står følgende melding øverst på siden:

"Redsel og vantrivsel bak rattet og hos de som venter hjemme, finnes ikke i noen statistikk. Bakgrunnen for denne aksjonen er at noe er røvet fra oss, og vi sitter tilbake med bekymring og uro straks vi selv eller noen vi kjenner er på landevegen.

Denne aksjonen skal være en støtte til de mange dyktige og ansvarsfulle menneskene som dag og natt transporterer matvarer, post og annet gods til og fra alle avkroker i landet. Aksjonen ønsker ikke rette pekefingeren mot de som sitter bak rattet på tunge kjøretøy, men mot de som setter bransjen under et slikt press at dyktige og seriøse aktører klemmes ut av markedet. Om et kjøretøy er registrert i Norge eller utlandet er ikke det viktigste, men hvilke betingelser transporten skjer under.

Aksjonen krever en kraftig snuoperasjon fra myndighetene og de som kjøper tjenester i markedet. Betingelsene må favorisere de seriøse aktørene, - de vi kan stole på når vi møter dem på landevegen".

Facebook-gruppa har fått enorm oppmerksomhet og så vel media som politikere og bransjeorganisasjoner har oppfattet at et grasrotopprør er på gang.

Nyhetsside

En annen fersk gruppe på Facebook dukket opp bare fem dager etter at "Folkeaksjonen mot drapstrailere" så dagens lys. Denne gruppa heter "Nyhetslinker fra veg og grøft" og har som mål å få samlet og vist fram alt av nyhetsklipp som omhandler ulykker og stengte veier der tyngre kjøretøy er involvert. Bakgrunnen for dette er at det stadig etterspørres statistisk materiale i debatten om farlige vogntog, men en statistikk kan jo ikke vise bekymringen og redselen bilistene på norske veier.

På sin Facebook-side står det følgende:

"Under Debatten på NRK2 sist mandag, stilte NRK-journalist Ole Torp spørsmål om ulykkene med tunge kjøretøy kunne vises i skadestatistikkene. Dette spørsmålet berører selve kjernen i folkeaksjonen:

Redsel og vantrivsel vises nemlig ikke i statistikkene! Vi godtar ikke at noen må dø eller lemlestes før større tiltak blir iverksatt!

Spørsmålet fra programlederen er heller ikke unaturlig når man sliter ut skosålene sine rundt Marienlyst. Men utenfor Oslo og motorvegene, ute i distrikts-Norge, der er verden annerledes! Folk blir ikke engstelige av offentlige ulykkesstatistikker fra Statistisk Sentralbyrå. Tunge kjøretøy som står på tvers eller ligger med hjulene i været der vi ferdes, skaper uhygge, uro og engstelse.

På denne facebook-siden skal vi samle lokalnyheter om de tunge kjøretøyene som skremmer. Her skal Ole Torp og andre journalister, samferdselsminister, politikere og andre, kunne se den kolossale mengden utforkjøringer og nesten-ulykker, og forhåpentligvis vil de forstå hvorfor folk over hele landet mener at nok er nok!

Vi ber deg sende oss linker til lokalaviser om ulykker og vegsperringer hvor tyngre kjøretøy er involvert, ikke generelle vegmeldinger.

La oss feire jul med alle til stede!"

I skrivende stund har "Nyhetslinker fra veg og grøft" fått over 6400 medlemmer, og mange er nå i gang med å dele nyhetsklipp fra lokalaviser over det ganske land. Og for de av oss som er opptatt av disse sakene så er denne FB-gruppa en fin kilde for enkelt å "scanne" nyheter som omtaler galskapen ute på veiene våre.

Vi har tro på menneskelig engasjement og grasrotopprør som dette. La oss håpe at dette kan føre til positive endringer.

Facebook-gruppa "Nyhetslinker fra veg og grøft" øsnker å samle alle nyhetsoppslag om ulykker og stengte veier, forårsaket av tunge kjøretøy, for å kunne vise det store omgfanget dette har. 
Foto: Skjermdump

Facebook-gruppa "Nyhetslinker fra veg og grøft" øsnker å samle alle nyhetsoppslag om ulykker og stengte veier, forårsaket av tunge kjøretøy, for å kunne vise det store omgfanget dette har. Foto: Skjermdump