Gratis buss i Bergen

Ved hjelp av fire MAN Lion’s City M reduserer Bergens politikere utslippene i sentrum av byen. Du kan parkere bilen og ta gratis buss.

MAN buss

MAN buss

Publisert Oppdatert

Mange har tenkt tanken, og i Bergen har man gjort noe med det. Under begrepet Sentrumsbussene kjører nå fem MAN Lion's City M bybusser en drøyt 30 minutters rute med 10 minutters frekvens i sentrumsområdene i Bergen.

Det spesielle med disse bussene er at alle kan benytte bussene gratis. Det er Bergen kommune som betaler dette unike busstilbudet. Hensikten er å få folk til å parkere bilen og bruke buss i stedet. Derfor er ett av de mange stoppestedene den såkalte Bystasjonen i Bergen. Dette er byens rutebilstasjon i 1. etasje, mens det er parkeringshus i etasjene over. Jernbanestasjonen ligger like i nærheten. Enten man kommer til Bergen med kollektiv transport eller egen bil er altså Sentrumsbussene et praktisk og miljøvennlig transportalternativ i sentrumsområdene. Bussene går også i nærheten av andre parkeringsanlegg i byen.

Sentrumsbussene er likevel ikke helt nytt i Bergen. Byen hadde også et lignende tilbud tidligere under begrepet Parkeringsbussen. Den gikk fra Bystasjonen og inn i sentrum. Avtalen om Parkeringsbussen gikk ut i juni 2008. Det var lite populært i Bergen at bussen sluttet å gå. Etter relativt kort tid besluttet Byrådet å satse på et lignende opplegg igjen. Dette medførte at Samferdselsetaten gjennomførte en anbudskonkurranse, hvor det blant annet ble stilt miljøkrav til bussmateriellet. Etter konkurransen ble Tide Reiser AS valgt som leverandør av transportløsningen. Selskapet startet opp Sentrumsbussene allerede tidlig i november i fjor med midlertidig materiell.

Nå er altså fem miljøvennlige MAN Lion's City M lavgulvs midibusser med EEV-motorer på 260 hk satt i drift. EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicles) er dagens aller strengeste avgassnorm med minimale skadelige utslipp. Bussene har en lengde på 10,5 meter og har dermed meget god fremkommelighet i trange byområder. Med gjennomgående lavgulvsløsning uten innvendige trinn, tre doble innsvingsdører, samt gjennomgående gulvhøyde på bare 34 cm pluss kneeling, er de optimalt tilpasset rask og bekvem av- og påstigning på holdeplassene. Kjøretøyene har 19 sitteplasser og 39 ståplasser. I tillegg til disse fire bussene har Tide Reiser også en noe eldre buss i reserve i dette miljøvennlige transportopplegget.