Har berget fem millioner biler og en hval

Falck fyller 60 år og gjør opp regnskap. I tillegg til fem millioner biler, har selskapet berget både hvaler, bygninger og Skibladner.

bilberging falken falck historisk

bilberging falken falck historisk

Publisert Oppdatert

En beregning fra selskapet viser at de har hatt rundt fem millioner bergingsoppdrag for norske bilister siden starten i 1949. Og det er ikke bare tungbilberging det er snakk om.

- Mye har endret seg, men én ting er den samme i dag som for 60 år siden. Den første snøen kommer svært overraskende på veldig mange, sier administrerende direktør Øystein Aam i Falck.

Gratis hval til alle

Men tilbakeblikket viser også at selskapet, som tidligere het Falken, har drevet en allsidig virksomhet. Flere ganger har bergingsbilene blitt brukt til å flytte hus på rullende trestokker. Da Skibladner gikk ned på grunt vann i 1967, var det Falkens froskemenn som gjennom mye improvisasjon fikk den ærverdige hjuldamperen opp igjen.

- Vi kan også skilte med å ha hatt en hel hval på kroken, sier Aam.

Tildragelsen fant sted i 1963, da en velvoksen hval endte opp på land på Borøya ved Tvedestrand. Alle forsøk på å hale den tilbake i sjøen mislyktes. Til slutt ble folk fra Viltnemda nødt til å skyte kolossen.

''Deretter ble Falken tilkalt med den største kranbilen selskapet disponerte i Aust-Agder. Vaiere ble festet rundt halen og vinsjen startet. Hvalen veide fire-fem tonn, og kranbilen reiste seg med forhjulene i været før dyret kom i seg oppover skråningen til et sted der den kunne parteres,'' står det å lese i jubileumsboken som Falck har klar i disse dager.

- Folk møtte opp med lange kniver og bøtter for å skaffe seg hvalkjøtt. Og dro derfra med så mye som de greide å bære, forteller Aam.

I jubileumsåret har Falck mer enn 460 000 medlemmer. Og mange er bevisst sitt medlemskap, slik denne historien fra Drammen i 2000 vitner om, hentet fra jubileumsboken:

''En mann som skulle besøke gode venner på Åssiden, tråkket feil ved porten og ble sittende i blåleire som regnvær og en lekk vannledning hadde forvandlet til en sugende grøt. Mannen ble trukket ned til brystkassen før han fikk tak i hagegjerdet og ropt om hjelp. Huseieren ringte Falken og rekvirerte kranvogn.

Da Falken ankom hang mannen etter én hånd i hagegjerdet, holdt en sigarett i den andre, og kunngjorde: - Jeg er Falken-medlem og skal derfor ikke betale egenandel på denne bergingen!''