Har tro på alkolås

- 2011 skal bli året vi løfter trafikksikkerheten, fortalte statssekretær Lars Erik Bartnes til tungt.no i forbindelse med et utvidet fagmøte i regi av MA - rusfri trafikk og livsstil og Trygg Trafikk.

statssekretær Lars Erik Bartnes

statssekretær Lars Erik Bartnes

Publisert Oppdatert

- En teknisk løsning mot alkohol i trafikken som jeg er sikker på at har stor effekt om det brukes rett, er alkolås. I 2007 satt vi sammen en gruppe for å se på hva man har gjort i Sverige på dette området, spesielt når det gjelder promilledømte og gjengangere.

Konklusjonen kom i desember, og vi skal nå bruke tid på å se hvordan vi kan angripe dette i praksis. En mulighet er å gi tilbud om å installere alkolås for egen regning i egen bil istedet for å miste førerkortet.

Vi har en handlingsplan på 152 punkter og mange gode forslag om alkolås i skolebusser, etaters kjøretøy og krav om alkolås i anbudsprossesser.

Jobben mot annen rus

- Den 17. desember i fjor sanksjonerte Kongen et vedtak som gir hjemmel for hurtigtesting, eller narkometer som det heter på folkemunne. Vi jobber med å få på plass faste lave grenser for ulike rusmidler som tilsvarer 0,2 promille alkohol.

Dette vil hjelpe oss betraktelig. I dag er det slik at politiet selv må anslå om en sjåfør er ruset. Deretter må vedkommende sjåfør til en sakkyndig. Dette er svært ressurskrevende og en dårlig løsning.

I 2009 ble 4500 sjåfører tatt for annet rus enn alkohol. Men mørketallene er store. Disse sjåførene representerer 30-40% økt risiko for ulykke.

Vi har nådd nullvisjonen i sjøfart, flyfart og i togtrafikken. Selv om en nullvisjon i trafikken høres urealistisk ut, må vi allikevel legge dette til grunn. Vi kan ikke akseptere ulykker. Da ville vi gjort en dårligere jobb, hevder Bartnes.

Noe av det første som skal tas tak i, er altså tiltak mot promilledømte.

- Dessuten skal vi altså stramme inn mot yngre sjåfører. Blir de tatt med 0,2 promille , skal de automatisk miste førerkortet. Tipper vi møter tøff motbør når det forslaget lanseres, avslutter Bartnes til tungt.no.

Les også: 1/3 av fatale ulykker er alkohol-relaterte