- Idiotisk og ulogisk

Det er faglig leder, Inge Sørhaug, ved Skandinavisk Trafikksenter som kommer med denne uttalelsen i anledning EU-direktivet for tungbilopplæring.

Foto: Frode Tellevik

Publisert Oppdatert

Det er bladet Trafikkskolen som skriver om dette temaet i siste utgave. Tungbilskoler landet rundt frykter nå at de må bruke "veteranbiler" i opplæringen for å tilfredsstille regelverket.

Det er clutchpedalen som skaper hodebry. Fra 2011 regnes nemlig alle tungbiler med clutchpedal som manuelt gearet kjøretøy. Tar man førerkort på tungbil etter 2011, må man kjøre opp på en skolebil som har en clutchpedal for å få rettighet på manuelt gearede kjøretøy. Direktivet bryr seg ikke om at enkelte lastebiler med automatisert gearsystem også har clutchpedal.

Trafikkskolene frykter at direktivet vil medføre at kjøreskolene må benytte seg av eldre biler med clutchpedal for at elevene skal få alle rettigheter i førerkortet. Flere og flere kjøreskoler som anskaffer nytt og moderne utstyr, kan nå risikere at de må børste støvet av skolebiler fra 90-tallet for at elevene skal få førerkort med rett til å føre manuelt gearet lastebil.

Trafikkskoler med tungbiler uten clutch får i en overgangsperiode bruke disse til føreropplæring uten at det får konsekvenser for førerkortet til kandidaten frem til 2011.

Samferdselsdepartementet behandler nå saken og åpner for en utsatt overgangsordning frem til 2013.