Johans grønne veteran

Ikke vet jeg om Johan Hage fra Dombås, synger på Alf Prøysens legendariske sang om mjølkeruta som kommer fra Stomperud på Heia, når han er ute og kjører veteranlastebil. Men det hadde passet bra i en bil som startet karrieren ved Dovre Ysteri i 1956.

Mercedes-Benz L312 fra 1956

Mercedes-Benz L312 fra 1956

Publisert Oppdatert

Gårdbrukeren Johan Hage fra Dombås har tatt vare på noe av bygdas historie. Han kjøpte nemlig en av de gamle lastebilene til Dovre Ysteri i 1983. Den svært slitne Mercedes-Benz L312 fra 1956 hadde da sett sine beste dager for å si det mildt.

- Taket var flatklemt, begge forskjermene opprustet, radiatorkappa hadde fått en frontskade, og lemmen var råtten. Det var da litt å ta tak i, forteller Johan til tungt.

Johan har lang erfaring med å reparere kjøretøy. Han jobbet i 18 år som mekaniker på Dombås. Da drev han også ganske mye med oppretting. Erfaringer som kom godt med da han begynte restaureringen av den gamle melkebilen som stod ferdig i år 2000.

I tillegg til karosseri- og mekanisk restaurering, måtte han bytte ut flaket. En gammel Bedford J6 måtte ofre seg. Ellers ble bilen lakkert opp i korrekte Mercedes-farger, burgunder-rød ramme og felger, resten i den velkjente grønnfargen som stort sett alle lastebilene fra den tyske produsenten hadde før i tiden.

- Den trenger ny lakk nå synes jeg. Ellers er jeg på utkikk etter en veteranlastebil til. Helst en Volvo N88 eller Scania 76 eller 110 Super. Det må være snutebil og den må ha tipp. Jeg må jo kjøre litt grus, vettu!, avslutter den sindige gårdbrukeren og veterankjøretøyentusiasten fra Dombås, før han humper av gårde med den gamle melkebilen til Dovre Ysteri.