Underlig forslag:

KrF vil forby tungtransport på søndager

Riktignok er det bare lokallaget i Sandnes som tar til orde for dette, men allikevel. Er de ikke klar over hvordan Norge fungerer?

Oddny Helen Turøy i KrF Sandnes mener at tungtransporten alltid er et problem og vil forby dem å kjøre på søndager. Foto: Bitmap/Marcus

Oddny Helen Turøy i KrF Sandnes mener at tungtransporten alltid er et problem og vil forby dem å kjøre på søndager. Foto: Bitmap/Marcus

Publisert Oppdatert

Til helga er det fylkesårsmøte i Rogaland KrF. Der kommer Sandnes KrF med et noe spesielt forslag. De mener nemlig det er på tide å legge restriksjoner på tungtransporten på søndager «for en fredeligere helligdagsmarkering for alle». Det er den kristne avisa Dagen som melder dette.

Det er Oddny Helen Turøy som sitter i bystyregruppa for KrF i Sandnes som kommer med forslaget, et forslag hun mener er bra.

– Tungtransport er alltid et problem. Det er bra å få én dag hvor man slipper dette langs veiene. Da kan vanlige bilister komme seg lettere frem. I andre europeiske land er det ikke uvanlig med restriksjoner, sier hun til Dagen, og legger til at hun mener dette må bli innført nasjonalt.

I samme avis blir valgforsker Frank Aarebrot spurt om dette er et godt forslag. Svaret er oppsiktsvekkende klart.

– Nei, dette er et spesielt forslag, og det er et uheldig forslag. De kommer til å bli veldig utsatt for hogg. Søndagsåpne butikker er et mye større brudd med helligdagsfreden enn tungtransport er. Dette vil de få tilbake midt i tryne. Transport er ikke en tapersak for KrF, men det er ikke lurt av dem å blande inn helligdagsspørsmålet. Særlig ikke når du støtter en regjering som ikke bryr seg om nettopp det, sier Aarebrot til Dagen.

Også hos NLF blir forslaget møtt med oppgitthet.

– Dette er åpenbart et dårlig forslag. Det er gammeldags. Samfunnet vårt går 24 timer i døgnet, alle dager i uken. Det fungerer ikke slik lenger at man forbyr ting på søndagene, sier Geir A. Mo, administrerende direktør i NLF til Dagen.