”Kvinnfolk bak rattet”

At transportbransjen er en mannsdominert bransje er det ingen tvil om, men nå blir det stadig mer kvinner i denne bransjen. På TRANSPORTmessa var det mange ”Kvinnfolk bak rattet”, en samling Nettby-damer som har en ting felles – de kjører tunge kjøretøy!

Kvinfolk bak rattet

Kvinfolk bak rattet

Publisert Oppdatert

Det var ikke mulig å unngå å se denne blide gjengen. I samlet tropp ankom de TRANSPORTmessa, alle kledd i svarte T-skjorter med på skriften "Kvinnfolk bak rattet" i rosa. Totalt var det 28 damer i gjengen, som var invitert på lunsj hos Scania. Vi har tidligere skrevet om roseseremonien de hadde med messegeneral Bjørn Magnussen, her på tungt.no., men hvem er egentlig denne gjengen?

- "Kvinnfolk bak rattet" er en gjeng damer som "bor" på Nettby. Jeg oppdaget at det var en masse grupper for yrkessjåfører på forskjellige nettsamfunn, men ingen der det bare var damer med. Jeg snakket med flere damer som kjører tungbil og spurte om vi skulle starte en egen gruppe bare jenter. Det var stor interesse, og vi tro til. I starten var det 30 medlemmer, nå har gruppen vokst til 123 medlemmer, forteller primus motor for "Kvinnfolk bak rattet", Pia "Soppen" Frittz.

Målet med gruppa er først og fremst samhold, men også å forsøke å endre gamle holdninger. Pia mener det fortsatt er mange motforestillinger mot å ansette jenter som sjåfører. Dette vilde gjøre noe med. Videre engasjerer de seg i trafikksikkerhet, og jobber også med rusproblematikk.

- Vi har representanter i alle landets fylker, og våre medlemmer er involvert i alle typer transport. Langtransport, distribusjon, renovasjon, busskjøring, vi har medlemmer overalt. Videre backer vi opp de som er i opplæringsfasen og skal ta førerkort. Vi har jo allerede en tungbillærer i gruppa, Marianne Merli, og en til er i ferd med å utdanne seg til dette. Det er gull verdt for de som skal ta førerkort på tungbil og trenger støtte, sier Pia.

- Hva er kravet for å få være med i "Kvinnfolk bak rattet"?

- Først og fremst må man selvsagt være jente. Deretter er kravet at man har førerkort for lastebil eller buss, eventuelt er i ferd med å ta et slikt førerkort, og jobber i bransjen. Vi vet det finnes mange jenter der ute som kjører tungbil og vi håper de melder sin interesse. Hos "Kvinnfolk bak rattet" er de alle velkomne, sier hun.

- Har dere hatt mange samlinger?

- Dette er faktisk første gang vi samles. En del av oss hadde et aldri så lite party hjemme hos Marianne i går, bare for å få opp stemningen før vi skulle på messa. Det er skikkelig artig, men vi sliter litt med navnene til hverandre. Vi kjenner jo egentlig bare kalle navnene til hverandre ennå, legger Marit Solveig "Marysun" N. Bjørvik til.

Et flott tiltak synes vi i redaksjonene. Håper det kommer enda flere "Kvinnfolk bak rattet" på neste års TRANSPORTmessa på Gardermoen.