23948sdkhjf

Klar for en hyggestund?: Laget bok om norske veteranlastebiler

TransportMagasinets egen Svein-Ove Arnesen og lastebilarkeolog Morten Vatland har samlet over 300 lastebiler og deres historie i bokform.

Ideen til boken ble unnfanget på Stangelandtreffet for et år siden. Svein-Ove og Morten møttes for første gang og det endte med intervju her i TransportMagasinet, der Morten fortalte om sin glødende interesse for lastebilhistorie.

Svein-Ove klarte ikke helt å legge inntrykkene fra seg da han kom hjem og tok på ny kontakt med Morten, for å spørre om han noen gang hadde vurdert å gi ut bok.

Morten fortalte at han vurderte det for seks år siden, men at det den gang ville koste alt for mye penger å få laget den, så han skrinla prosjektet.

I stedet satset han på Bergli og facebook, som etter hvert har blitt en enorm kilde for lastebilhistorie.

- Stadig flere legger ut bilder på facebook og jeg tenkte først at jeg kunne bidra til å få samlet alle disse bildene på Bergli, men oppdaget fort at det nyttet ikke, forklarer Morten.

Han har likevel forsøkt å samle sammen så mange bilder han kan, for deretter å finne historikken til de forskjellige lastebilene.

Og tanken på en bok har lagt der hele veien.

- Personlig synes jeg det er mye koseligere å sitte med en bok i hendene enn å se alt på en skjerm. Derfor ble jeg litt nysgjerrig når Svein-Ove ringte, innrømmer han.

300 lastebiler

Svein-Ove hadde allerede tenkt tanken om å lage en slik bok, da han møtte Morten for et år siden. Under intervjuet så han potensialet i Morten sin enorme kunnskap og bildesamling.

- Vi er jo begge glødende interessert i dette og vi ser vel mest på det som en dugnad og en hobby, når vi nå har laget bok sammen. Skal vi regne timer her, må vi selge en million bøker, sier han og smiler.

Morten oppdaget fort at Svein-Ove kunne bidra med det han selv ikke kunne.

- Jeg hadde bildene og historiene klar til bruk. Svein-Ove kunne redigere det og lage layout til en bok. Dermed kunne vi levere et ferdig produkt til trykkeriet og kun betale for trykkeprosessen. Jeg er imponert over måten Svein-Ove har sydd dette sammen på, sier Morten.

Bildematerialet er hovedsaklig hentet fra Mortens egne fotoalbum, som består av 15 000 bilder, men også fra arkivene til lastebilforhandlerne rundt i landet. Noen er også lånt fra den nevnte nettsiden, Bergli Truckstop. Over 300 unike lastebiler har fått plass i boken og alle har de en historie å fortelle.

Leserne vil garantert kjenne igjen lastebiler, transportfirma og personligheter fra tiårene den omhandler.

- Vi har vært bevisste på å ha med lastebiler fra alle landets fylker, selv om samlingen til Morten har sitt utgangspunkt i Rogaland, påpeker Svein-Ove.

Historikk

Det er en stor jobb Morten har lagt ned i forbindelse med denne boken. Eierhistorikken på lastebilene har han i hovedsak hentet fra Statens vegvesens registre. - Alt fra 1987 til i dag finnes på data. Registreringskortene tilbake til 60-tallet ligger i skoesker rundt på de trafikkstasjonene der bilene sist var registrert før overgangen til data.

På baksiden av disse kortene står alle eierne bilen har hatt, men skal jeg ha historikk fra 50-tallet eller tidligere, må jeg hente dem i statsarkivet, forklarer Morten.

Nå får vi andre ta del i denne informasjonen, fremstilt på en fornøyelig måte, med humor og utrolige historier spredt over nesten 150 sider.

Svein-Ove har også bidratt med sine velkjente fun facts.

Boken selges gjennom egen nettbutikk på www.veteranlastebilboka.no og på diverse lastebiltilstelninger rundt i landet.

TransportMagasinet har fått smugkikke litt i godteposen og vi ble fort dratt tilbake i tid da vi bladde oss gjennom historien.

Her var mange kjente og kjære lastebiler og logoer, noen hadde vi glemt, andre husket vi hvor vi møtte en gang på 80-tallet.

Fornøyelig lesning som garantert vil fenge en stadig voksende tilhengerskare av norsk lastebilhistorie.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093