Lastebilene er blitt mindre effektive

”Utnyttelsesgraden” for lastebiler er falt fra 70 til 54 prosent siden 2006, sier danske tall. Regnes tomkjøringer med, er graden bare 38 prosent.

Foto: Frode Tellevik

Publisert Oppdatert

Det er en undersøkelse publisert av Danmarks Statistikk, som tilsvarer vårt SSB, som forteller at halvtomme og tomme lastebiler er blitt et større problem nå enn tidligere.

Resultatet er flere ulykker, mer utslipp og en større økonomisk belastning for lastebileierne, sier danskene.

Tallene for første kvartal i 2009 viser at utnyttelsesgraden er falt til 54 prosent. Tilsvarende tall for samme kvartal i 2006 var 70.

Dette får betydning ikke bare for miljøet, men betyr også en forringelse av de økonomiske resultatene skriver Dansk Næringsliv.

- Det er dårlig for miljøet, dårlig for økonomien hos både vognmand og de som kjøper transporten, så alle har en interesse i det her, sier Anders Balle, økonomidirektør hos Frode Laursen, som beskjeftiger 1.000 personer og har 700 lastbiler i flåten.

Dystert

Anders Balle forklarer den dårlige utnyttelsen med lavere hastighet i trafikken og økte krav hos kundene, som krever å få hentet og levert gods innenfor meget snevre tidsrammer.

Hos Frie Danske Lastbilvognmænd ser kontorleder Jens Groot den fallende effektivitet som et resultat av et presset marked:

- Siste måned måtte 47 vognmænd "dreie om nøkkelen", det er mere enn en om dagen. Den største utfordring for våre medlemmer nå er å overleve, siger Jens Groot til DR Nyheder