Lastebiler i akvarell

Flotte lastebiler vet vi å sette pris på. Når de i tillegg er av god gammel årgang og håndmalt av en av landets beste på området, setter vi enda mer pris på det. Møt kunstneren Oddmund Olsen.

Oddmund er en bilhistoriker av rang. Amazonen er gjengitt i hans unike kalender med nostalgiske Sarpsborgbilder .

Oddmund er en bilhistoriker av rang. Amazonen er gjengitt i hans unike kalender med nostalgiske Sarpsborgbilder . Foto: ODDMUND OLSEN

Publisert Oppdatert

- Jeg begynte å tegne biler som 3 åring. På 50-tallet samlet jeg alt jeg kom over av bilbrosjyrer, den gang var alle bildene tegnet og jeg jobbet mye med å tegne like fint. Det klarte jeg ikke før jeg på yrkesskolen kom over en spesiell malingstype som ga resultater, forteller Oddmund Olsen med en aksent i stemmen som tyder på svenske aner.

Men Oddmund, 64, er ingen svenske, han er ektefødt sarping, med mange år bak seg i Sverige der han blant annet drev designstudio med mange oppdrag for blant annet Volvo. Da han etter mange år i utlendighet kom tilbake til fødebyen Sarpsborg kom bildene av gamle biler og bygninger tilbake til hukommelsen. Resultatet har blitt til et "hav" av akvareller der nostalgien står i fokus.

Skiltmaler

- Jeg er mer eller mindre selvlært, men har tatt utdannelse ved yrkesskolen i Fredrikstad der de hadde en linje som het " Malere, dekoratører og reklametegnere". Jeg er utdannet skiltmaler, et yrke som dessverre ikke mange jobber med i dag. Jeg har også vært innom en kunstskole i Sverige der jeg lærte litt om skulpturering, men i det store og hele er jeg selvlært, sier Oddmund.

Han minnes tiden da han som relativt nyutdannet jobbet med å male reklame på vare- og lastebiler i Sarpsborg-distriktet. Håndmalt reklame, i stedet for dagens tape og data. Tidene har forandret seg, kan man si, men er det til det bedre?

- Da jeg kom hjem fra Sverige fikk jeg mange gode minner fra barne- og ungdomsårene tilbake. Da kom idéen om å male bilder av bymiljøet i Sarpsborg slik jeg husket det. Etter hvert ble det også til at jeg ga ut en egen kalender, Sarpsborgkalenderen, som ble en suksess. For 2008 var temaet gamle bensinstasjoner fra distriktet. Jeg jobber frilans som illustratør i en lokal bilavis som heter Bil & Trafikk. I hver utgave har jeg med et maleri og på slutten av året bruker jeg disse maleriene i neste års kalender, forteller Oddmund, der han sitter på kontoret omgitt av bilmodeller, fotografier, pensler og maling.

Oppdrag

Prosessen med å lage bildene starter med fotografier av bymiljøer og biler. Ofte oppdager han små detaljer på bygninger, for eksempel gamle reklameskilt. Da er nettet til stor hjelp der han søker for å finne ut hvordan reklameskiltene ser ut.

- Jeg får mye skryt for detaljene i bildene mine, det er artig, men det ligger mye jobb bak, sier Oddmund.

Da jeg er på besøk er han i ferd med å legge siste hånd på et maleri som er en 60-års presang til lastebileier Egil Nicolaysen i Sarpsborg. Bilder av en av firmaets lastebiler og et portrett av jubilanten ligger ved siden av, og selve akvarellen blir skremmende likt.

- Jeg får en hel del oppdrag fra lastebileiere og bilentusiaster. Har nok en 10 til 15 privatoppdrag i året. I tillegg maler jeg for Bil & Trafikk og til kalenderen. Jeg har også oppdrag for Luftforsvaret, forteller han og viser fram et flott bilde av en Hercules.

Han maler mest akvareller og benytter en maling som heter gouache, en dekkende vannfarge som egner seg godt til blant annet illustrasjoner. Ellers kan det se ut som om han er i ferd med å bli oppdaget på andre måter også. Han har nemlig laget en rekke plakater for svenske motorsportsarrangement opp gjennom årene. Nå dukker disse plakatene opp på nettauksjoner og lignende til relativt stive priser. Selv fant jeg en plakat som selgeren skulle ha 200 pund for.

- Det er jo litt artig å konstatere. Særlig med tanke på at jeg har flere av disse som originalmalerier hjemme. Nå jobber jeg som kunstner med naturalistiske bilder. Det trives jeg godt med, avslutter Oddmund Olsen, kunstner med sans for nostalgiske bil(d)er.

Har du lyst å skaffe deg et lekkert maleri av lastebilen din, eller et nostalgisk bilde fra tidligere? Da kan du ringe Oddmund på tlf. 69.11.10.82.