Lastebilprodusentene friskmeldt?

Både Volvo og Scania har levert kvartalsrapporter som overgikk forventningene og litt til. De røde tallene er borte og begge produsentene merker økt etterspørsel.

volvoscania

volvoscania

Publisert Oppdatert

Begge lastebilprodusentene hos søta bror har lagt frem hyggelige kvartalsrapporter og de viser en stor bedring og optimisme for nær fremtid.

Volvo Lastvagnar AB kan vise til en nettogevinst på over 4,5 milliarder svenske kroner for årets andre kvartal. Dette ut i fra en omsetting på 68,7 milliarder. For å illustrere veksten i markedet kan svenskene se tilbake på et tap på 7,7 milliarder svenske kroner for tilsvarende periode i 2009, hvor de omsatte for 68,7 milliarder.

Reel etterspørsel

Volvo har anslått at lastebilmarkedet i 2010 kommer til å vokse med 10% i Europa og 20 til 30% i Nord Amerika. Ordrene deres bekrefter anslaget med hele 10 000 bestillinger på lastebiler utstyrt med EPA10 motorer, dette bare for inneværende kalenderår. Volvos sjef Leif Johansson mener også at indikasjonene handler om en reel etterspørsel og ikke etterspørsel drevet av subsidier.

Også Scania har snudd fjorårets tap til gevinst for det andre kvartalet i år. De hadde en gevinst på nesten 3,4 milliarder svenske kroner, men dette tallet er før skatt. Den samme perioden i fjor gav et tap på 181 millioner svenske kroner. Det er særlig markedet i Brasil som gjør det bra akkurat nå.

Og alt dette er bra nytt melder flere analytikere, for jo flere lastebiler det ruller på veien, jo bedre går økonomien.