Lastebilsjåfører bryter loven- hver dag

Lastebilsjåfører vil fortsette å bryte loven, og kjøre gjennom tunneler på Vestlandet, selv om loven sier noe annet. Og det til tross for at politiet har varslet kontroller.

Publisert Oppdatert

Lastebileigarane vil bryte forbodet mot å køyre gjennom låge tunnelar, sjølv om politiet varslar kontrollar, sier NRK Sogn og Fjordane.

Halvparten av tunnelene i Sogn og Fjordane har forbud mot kjøretøy over fire meter. De fleste vogntog er som regel høyere enn dette.

Leder i Sogn og Fjordane Lastebileigarforbund, Per A. Øren sier til NRK at politet bare får komme med bøteblokka.

Forbud

- Det vil stogge all næringstransport i fylket. Då kan dei like godt berre setje opp ein bom, og stenge heile fylket, sier Øren.

Lastebilnæringa på Vestlandet merker problemet i tunnelfylket Sogn og Fjordane der halvparten av tunnelene er under fire meter. Leder i Tenden Transport, Rolf Olav Tenden, sier at det skjer lovbrudd hver dag, mellom annet på Strynefjellet. I Stryn frykter brannvesenet alvorlige trafikkulykker i de smale tunnelene på fjellovergangen.

- Kva andre val har vi enn å køyre gjennom, spør Øren.

Politiet krever at næringa holder seg innenfor regelverket og vil ta i bruk kontroller. Lensmann i Stryn Inger Lill Lanes er klar til kamp.

- Vi vil halde vanlege trafikkontrollar, sier hun.

Noko er feil

Øren mener det blir uråd å komme seg fram i fylket om dette forbudet blir stående.

- Vert vi bøtelagt er noko feil, slår han fast.

Øren sier at sjåførene må legge seg midt i tunnelen, og sette på nødlys på slike steder. Det er ofte en nervepirrende opplevelse. Han er klar over at man ikke skal bryte loven, men mener de ikke har noe valg.

Får straff

Men politimester Johan Brekke har ingenting til overs for de varslede lovbruddene fra lastebilnæringa, han sier at oppgaven er å sørge for at ingen kjører ulovleg.

- Det er klart at reglane må vere like for alle. Lastebileigarane må ta konsekvensen av dette. Dei vil få straff for ulovleg køyring, sier politimester Brekke.