Lavere terskel for oppsigelser

Leder for juridisk avdeling i YTF, Thorkil Aschehoug, sier at terskelen for oppsigelser er lavere, og at bagatellmessige forseelser stadig oftere gir dramatiske sanksjoner fra arbeidsgiverne.

Publisert Oppdatert

- Sykemeldinger blir trukket i tvil. Arbeidsgivere benytter seg av de dårlige tidene til å kvitte seg med arbeidstakere som de ikke liker. Enkelte arbeidsgivere mangler rett og slett folkeskikk, sier advokatfullmektig i YTF, Aili Stenseth Vatvedt.

Hun forteller på nettstedet til YTF om en sjåfør som på grunn av uenighet om sykefravær ble satt til å spyle og vaske hele dagen, i kuldegrader, rett etter at han hadde vært syk. Denne straffen førte til ny sykmelding.

I første kvartal i år har avdelingen mottatt 19 oppsigelsessaker, mens tall for tilsvarende periode i 2006 og 2007 var fire saker.

Aschehoug ber arbeidstakere være oppmerksom på hvilke kriterier som legges til grunn ved innskrenkninger. - Det viktigste kriteriet er ansiennitet, men det kan også legges vekt på kvalifikasjoner og sosiale forhold. Arbeidsgivere har vanskelige tider, men de kan likevel ikke hoppe bukk over spillereglene, sier han.