Lørdag skal være bilfri

Lørdag 20. september arrangerer flere norske byer ”Bilfri dag” med aktiviteter og kulturelle arrangement som skal skape debatt om og fremme økt bruk av miljøvennlig bytransport.

Publisert Oppdatert

Arrangementene er en del av Europeisk mobilitetsuke 2008, der mer en 2000 europeiske byer i 35 land deltar.

Koordinator for opplegget er Guro Berge i vegdirektoratet. Hun forteller tungt.no at det ikke på noen måte er meningen å stenge byene helt.

- I Oslo for eksempel er det snakk om å stenge av den delen av Karl Johan som ikke er gågate. Vareleveranser og den nødvendige transporten skal gå som normalt. Vi husker blant annet fra Fredrikstad for et par år siden at det ble gangske heftige reaksjoner, da de stengte en for stor andel av trafikken i sentrum.

- Er det kø av deltaker- byer som ønsker å være med?

- Nei, de står ikke akkurat i kø, og de byene som har meldt seg, kombinerer gjerne dette tiltaket med noe annet kulturelt arrangement. Når det kommer til stykke er jo markeringen det viktigste.

Fra 16. til 22. september får Europas borgere muligheten til å oppleve aktiviteter som er viet bærekraftig mobilitet. Offentlig transport, sykling og levende gater/grøntområder er valgt som temaer i hele Europa.

I Norge deltar Oslo, Bergen, Stavanger/Sandnes, Kristiansand, Mandal, Drammen, Trondheim, Bodø og Tromsø med ulike aktiviteter både for barn og voksne. Flere byer stenger enkelte gater for biltrafikk. Det vil blant annet bli gitt plass til "Busskrekkurs", sykkeloppussing, konkurranser, konferanser, debatter og kulturelle innslag i gatebildet.

"Ren luft for alle"

Årets hovedtema er "Ren luft for alle". Hele 80 prosent av Europas befolkning bor i byer. Alle bør ha tilgang på ren luft - også de som bor i byene. Målet er at vi sammen skal få til trivelige byer og tettsteder der mennesker liker å oppholde seg og kan bevege seg fritt. Luften skal være ren, og biltrafikken skal ikke oppleves som plagsom.