Lunde Gruppen konkurs

Lunde Gruppen AS har vært et holdingselskap og har fungert som konsernspiss i Johs Lunde konsernet. Selskapet ble overlevert skifteretten i Stavanger klokken 09.20 onsdag morgen.

Foto: Frode Tellevik

Publisert Oppdatert

Lunde Gruppen, som hadde en samlet gjeld på 1,4 milliarder kroner ved utgangen av 2009, er altså konkurs. Det bekrefter Stavanger Aftenblad ovenfor tungt. Selskapet ble overlevert skifteretten i Stavanger klokken 09.20 i dag tidlig, og et par timer senere ble det åpnet konkurs i boet.

Gruppen har hatt seks forretningsområder hvor transport har vært en av de mest sentrale. Dette morselskapet eier mye, og kontrollerer mye i flertallige transportselskap.

Det vil ta tid å få full oversikt over alle kreditorer og forbindelser i dette boet, men det levner liten tvil om at det vil få konsekvenser for flere i bransjen.

Boet vil nå selge unna verdier for å betale ned gjeld. Det er nok flere eierandeler i veldrevne transportselskap som vil representere noen av disse verdiene, forteller journalist Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad til tungt.

Diger konkurs

Konsernet har hatt en stor virksomhet innen transport og spedisjon, i tillegg har de hatt ambisjoner om å vokse seg større på dette området. Likevel gikk det hele galt etter at båtdivisjonen Johs Lunde Marine Group gikk konkurs sist uke.

Før konkursen var Lunde Gruppen den største distributør av fritidsbåter i Norge. Selv om det ikke er mulig å få en full oversikt over konsekvensene på det nåværende tidspunkt, er det liten tvil om at dette er en diger konkurs som kan få store konsekvenser.

Nordea som har hatt et krav på 240 millioner kroner i konkursen i båtdriften, har også en kausjon på 250 millioner kroner i Lunde Gruppen. Kausjonen har allerede forfalt og det ble sist helg holdt møter med flere banker som har utestående midler i konsernet, melder Aftenbladet.no.

Ikke bekymret

Et av de mange selskapene som nå får føle konkursen på kroppen er Gustav Eidsvåg Transport i Haugesund. Lunde Gruppen eide 70 prosent av transportselskapet som så seint som i går sendte inn meling om navneskifte til Brønnøysundregistrene, fra å hete Lunde Cargo Haugesund til igjen å hete Gustav Eidsvåg Transport.

Gustav Eidsvåg eier selv 30% i selskapet og fikk høre om konkursen gjennom en telefon fra banken. Til tungt forteller han at han ikke er bekymret og at den nye medeieren antakelig blir en bank i en periode.

Les også: Forlater Lunde

Les også: Johs. Lunde Marine Group konkurs