MAN åpner nytt motorutviklingssenter

21. april åpnet MAN Nutzfahrzeuge et nytt motorutviklingssenter i Nürnberg. Økt effektivitet med miljøet i fokus hører med blant gevinstene.

Publisert Oppdatert

Det nye utviklingssenteret dekker et totalt areal på 10.000 kvadratmeter og har 16 testceller for motorer og en celle for komplette kjøretøy. Senteret gir arbeid for 150 personer og har en prislapp på 35 millioner euro. Med dette senteret øker MAN Nutzfahrzeuge sin testkapasitet i Nürnberg med 30 prosent.

- Det nye motorutviklingssenteret setter oss i stand til å mestre nye utviklings-utfordringer på en bedre og mer effektiv måte. I første omgang vil dette involvere de svært strenge avgasskravene i henhold til den kommende Euro 6-normen. Dessuten er senteret et viktig ledd i vår utvikling av motorer for markeder med forskjellige avgasskrav over hele verden. I så måte er dette et globalt utviklingssenter for oss, uttaler Bernd Maierhofer, som er sjef for forskning, utvikling og innkjøp hos MAN Nutzfahrzeuge.

Det nye utviklingssenteret gjør det mulig å flytte mer av MAN-fabrikkens testvirksomhet bort fra veien og inn i de forskjellige testcellene i Nürnberg. Virkelighetstro kjøring kan simuleres under konstante og reproduserbare forhold. Dessuten er testcellene konstruert for å kunne simulere alle tenkelige klimatiske forhold, fra ekstrem fuktighet til varme- og kuldesjokk. Testcellene håndterer effekter opp til 640 kW og dreiemoment på 4.000 Nm. De utgjør hjertet i MANs fremtidige motorutvikling, hvor hovedmålene er eksosutslipp som tilfredsstiller eller underskrider de til enhver tid gjeldende avgassbestemmelser i kombinasjon med lavest mulig drivstofforbruk.

Miljøhensyn har stått sterkt i fokus når det gjelder konstruksjonen av det nye motorutviklingssenteret. Energigjenvinning blir blant annet benyttet til å varme opp eller kjøle ned bygningene. Blant annet blir motorvarmen fanget opp, og bremseenergien fra testcellene blir omdannet til elektrisk energi som går tilbake til utviklingssenterets interne strømnett.