Mercedes-karavanen 2011?

Hemmelig karavane avslørt.

Nye Actros i pusherutgave med lavt tak. Motoren er mest sannsynlig den nye rekkesekseren som trolig lanseres i Europa denne uka. Foto: Øyvind Visdal

Nye Actros i pusherutgave med lavt tak. Motoren er mest sannsynlig den nye rekkesekseren som trolig lanseres i Europa denne uka. Foto: Øyvind Visdal

Publisert Oppdatert

Når lastebilleverandørene legger ut på karavanekjøring med sine modeller, bruker vi å være godt informert om det på forhånd. Som oftest blir vi også invitert med på turen, noe vi har takket ja til ved mange anledninger tidligere. Men det hører til sjeldenhetene at leverandørene legger ut på hemmelige karavaner, eller for å si det slik; vi vet i hvert fall ikke om disse karavanene. Det vil si, vi vet om en!

Øyvind Visdal, en ivrig bruker av vårt forum Bergli Truckstop, møtte nemlig en hel Mercedes-Benz-karavane i Finland. At Visdal var snarrådig nok til å fotografere den møtende karavanen er intet mindre enn imponerende. Det har lenge vært en godt kjent hemmelighet at Actros snart kommer i ny versjon, men av bildene vi kan vise her ser vi at også den mindre Atego er med på karavanen.

Ikke mindre enn tre maskerte Ategoer er avfotografert. Maskeringen er tydeligvis beregnet på vinter, med spraglete hvitt mønster. Allikevel er det ingen som helst tvil om at dette er Mercedes-Benz Atego. Ved første øyekast ser de største utvendige endringene å være i fronten, nærmere bestemt grillen, støtfangeren og lyktene. Grillen ser ut til å ha blitt en god del større, slik at kjølingen til motoren blir bedre.

Vi har også bilder av to maskerte Mercedes-Benz Actros trekkvogner med semitrailere. Den ene er en 6x2 med pusheraksling, den andre er en 4x2-trekkvogn. Pusherbilen er utstyrt med lavt førerhus, mens den toakslede trekkeren ser ut til å ha det ekstra høye Megaspace-førerhuset.

Begge trekker på det som ser ut som helt vanlige treakslede Europa-semier. Bildene er tatt i motlys, i et snødekt miljø, noe som gjør det litt utfordrende å se detaljer. Det som derimot er helt tydelig er at også nye Actros har de største endringene i fronten. Grillen ser ut til å bli mye mer markant enn den er på dagens modell, dessuten har også Actros-grillen fått mye bedre egenskaper til å kjøle motoren, noe som er påkrevet for å klare å de strengere utslippskravene som kommer.

Ellers legger vi merke til endringer på vindavviserne på hjørnene på førerhuset, videre ser det ut til å være store endringer på så vel støtfanger som hovedlys.

Under førerhuset på den nye Mercedes-Benz Actros regner vi det som sikkert at den nye verdensmotoren befinner seg. Denne motoren er en rekkesekser og ble først lansert i USA i Detroit Diesel-versjon i fjor. Nå står Europa for tur. Vi skal nemlig til Mercedes-Benz´ motorfabrikk i Mannheim denne uka, for å bli introdusert for neste motorgenerasjon. Vi er ganske sikre på at det er snakk om den nye verdensmotoren.

Dette er andre gang i vinter vi presenterer spionbilder av nye lastebiler, fotografert i nord. Den forrige var nye Volvo FH i tømmerbilversjon. Vi regner med at spionsjåførene fra Volvo og Mercedes-Benz heretter hilser hvis de møter hverandre nordpå??