Én av fire stopper og sover

Siden Statens vegvesen startet sin Stopp og sov-kampanje i 2004, har andelen som sier de stopper og sover når de blir søvnig bak rattet nesten doblet seg. Den gang var det 13,5 prosent som sa de stoppet og sov, nå er det 24,5 prosent.

Publisert Oppdatert

- Vi er veldig glade for disse tallene. Det er selvfølgelig et stykke igjen til vi er helt fornøyde, men det er et godt stykke på vei. Vi hadde også et mål om at «triks som ikke virker» - som å synge høyt, åpne vinduet, snakke med seg selv - skulle være strategier vi etter hvert ville se mindre av. Det ser ut til å være en nedgang i bruk av denne type tiltak, sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti D. Nordgård i Statenes vegvesen.

Tallene er selvrapporterte i årlige undersøkelser gjennomført av Opinion og TNS Gallup. Kampanjen skal evalueres videre etter siste kampanjeperiode som avsluttes i midten av oktober i år.

Stopp og sov-kampanjen har vært gjennomført hver sommer/høst siden 2004. Målet har vært å få flere til å stoppe bilen når de blir søvnige bak rattet og sove i 15 minutter. Kampanjen har hovedsakelig fokusert på privatbilistene, men i noe grad også yrkessjåfører, gjennom kontroll av kjøre- og hviletid.