23948sdkhjf

Nedgang i ekspressbussnæringen

På mandag fikk Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa overlevert en rapport som viser at ekspressbussnæringen opplever stagnasjon og delvis tilbakegang. Dette er målt både i samlet antall passasjerer og samlet rutenett.

Rapporten viser utviklingen i ekspressbussnæringen fra år 2000 til 2010.

Ekspressbussnæringen i Norge vokste kraftig mellom år 2000 og 2008. Mye av veksten må sees i direkte sammenheng med oppmykningen i retningslinjene for tildeling av nye løyver som fant sted i 2001 og 2003, hevder rapporten.

Etter 2008 har næringen opplevd stagnasjon og delvis tilbakegang, målt i samlet antall passasjerer og samlet linjenett. Allikevel har det samlet vært en kraftig økning siden 2000.

Hvorfor det har vært en nedgang, forteller rapporten ingenting om.

Faller ut av statistikken

Vi vet at enkelte fylkeskommuner tidligere brukte ekspressruter for å frakte passasjerer lokalt. Mange av disse har nå istedet opprettet lokale ruter - dermed faller naturlig nok en del passasjerer ut av statistikken allerede der.

Færre selskaper

Antallet selskaper involvert i ekspressbussvirksomhet har nesten blitt halvvert mellom 2000 og 2010. 17 selskaper kjørte ekspressbusslinjer i 2010, mot 30 i 2000. Reduksjonen har funnet sted ved at mindre selskap har fusjonert, eller blitt kjøpt opp av større selskap.

Ekspressbussene utgjør omkring seks prosent av den samlede bussflåten og står for en betydelig andel av transportarbeidet for lange personreiser. De nasjonale reisevaneundersøkelsene viser at buss blir benyttet på seks prosent av alle reiser over 100 kilometer.

Hele rapporten kan du lese her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094