23948sdkhjf

Norge: 3000 maskiner, Kina: 200.000 maskiner

Sammenligningen er brutal. Men så stor forskjell er det mellom det norske markedet for anleggsmaskiner og markedet i det som er på vei til å bli verdens største økonomi.

Et besøk på anleggsmessen bauma China gir et lite innblikk i hva vi kan vente oss i årene som kommer: De kinesiske produsentene av anleggsmaskiner er på full fart oppover på rankinglistene. De tre største, XGMA, Sany og LiuGong er snart på høyden av de beste både når det gjelder kvalitet og utførelse - og konkurrerer allerede godt på pris. Noen av de mindre kommer raskt etter.

Les også: Rekordstort bauma China i Shanghai

Det store flertallet holder fortsatt en kvalitet som neppe er salgbar i vesten, men kineserne er lærevillige og de nøyer seg ikke lenger bare med å kopiere andre. De ønsker å innta førersetet og bruker stadig mer av sitt brutto nasjonalprodukt (BNP) på forskning og utvikling. Og mens resten av verden slikker sårene etter finanskrisen, vokser den kinesiske økonomien med syvmilssteg.

200.000 maskiner

Det norske markedet for anleggsmaskiner vil trolig ligge på rundt 3000 i år. Kinas maskinmarked er av en annen verden. Det ventes 200.000 solgte maskiner i Kina i 2010.

Så snakker vi også om verdens mest folkerike land med et innbyggertall på 1,3 milliarder mennesker.

I byen Shanghai bor det mellom 19 og 20 millioner mennesker, men på dager med mange tilreisende antydes det at det kan være så mye som 35 millioner mennesker innenfor bygrensene.

Sky Walk

Bydelen Pudong, som kanskje best symboliserer Shanghais nyvunne rikdom, var jordbruksland for rundt 20 år siden I dag bor det fem millioner mennesker i Pudong - mer enn i hele Norge. Her ligger også Sky Walk, verdens høyeste utkikksplattform, 474 meter over bakken i Shanghai World Financial Center (SWFC). Skyskraperen rager totalt 492 meter over bakkenivå og var verdens største bygning da den sto ferdig i 2008.

Gjennom leira

At det står så høye hus på denne siden av Huangpu-elva er for øvrig en anleggsmessig, bygningsmessig og arkitektonisk prestasjon. Grunnen under SWFC, TV-tårnet (Oriental Pearl Television Center), og Jin Mao Building, som var Shanghais til da høyeste bygning da den sto ferdig i 1999 (421 meter), består for det meste av blåleire. Da den store "øljekken" eller "handleposen" skulle reises som prikken over i'en på Shanghais skyline på 2000-tallet, måtte det solid forankring til for å sikre kolossen. Skyskraperen hviler på en fire meter tykk og forsterket betongplate som igjen er forankret i pæler som går 120 meter ned til fast fjell. Godt å vite når man står på glassgulvet i den 55 meter lange Sky Walk 472 meter over bakken og ser ørsmå biler og busser kjøre nesten en halv kilometer under skosålene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11