Norges beste sjåfør er kåret

Norges beste sjåfør heter Stian Østby, han tok en soleklar seier på lørdagens finale i Young European Truck Driver.

tre beste young european truck driver

tre beste young european truck driver

Publisert Oppdatert

Av Norges beste sjåfører var det i dag tre som havnet på pallen. Tredjeplassen tok Frode Fallet (til høyre på bildet)fra Auli. Han kom som nummer to i konkurransen i 2007. Frode kjører tømmer og får snart overlevert sin nye Scania 620, har vi fått vite. Andreplassen gikk til Arnstein Ølstadløkken (til venstre). Han kjører for Tor Tenden og kommer fra Sjåk, men bor i Stryn.

Tømmerkjører

Det skulle være en tømmerkjører fra Nes som til slutt stakk av med en klar seier i den spennende finalen. Stian Østby på 29 år kjører til daglig tømmer med sin Volvo FH12 460 fra 2006. Han har deltatt som finalist samtlige fire år konkurransen har blitt arrangert, og nå gikk han endelig til topps.

- Siden jeg har vært med på dette før var jeg ikke så nervøs denne gangen, jeg tok det bare som det kom og hadde ingen forventninger, forklarer den sindige sjåføren.

Det at han til daglig er vant med et annet merke, manuellt gir og tømmervogntog kontra semi, hadde tydeligvis ikke så mye å si i dag. Han slo nemlig konkurrentene med god margin, men allerede fra andre plassen og nedover var det langt mer jevnt.

- De eneste tilfellene jeg har vært bak rattet i på en Scania, har vært på disse konkurransene. Jeg kjører kun Volvo ellers, slår han fast.

Han lurer nå på om Scania kan hjelpe han med litt trening før den store finalen i oktober. Da tungt spør han om strategien for finalen er svaret klart;

- Jeg må jo bare å kline til i Södertälje, smiler han.

Vellykket finale

Finalen i Scanias Young European Truck Driver ble avholdt på Scanias anlegg på Kløfta på lørdag. Finalens første del bestod av økonomikjøring og ble avholdt på fredag. I følge dommerpanelet ble resultatene fra denne delen snudd på hodet etter presisjonskjøringen på lørdag. Flere av øvelsene var svært vanskelige og særlig "garasjen" ble utpekt av flere som ekstra vanskelig.

Flere hundre besøkende og nysgjerrige hadde møtt opp for å se hvilken av de 11 deltagerne som gikk videre til den internasjonale finalen i Södertälje, Scanias hovedsete utenfor Stockholm. Vinneren kan ta hjem en av Scanias toppmodeller til en verdi av 800.000 NOK. Et fint opplegg med tråbilkjøring for ungene, pølser, brus og kaffe til alle man. Til og med Michelin-mannen dukket opp i egen person, dog med noe svensk dialekt. Norges beste i drifting, Kenneth Moen hadde også en tøff oppvisning med sin Honda S 2000.